Akadaşlar merhaba bu makalemizde Python tkinter kütüphanesinde RadioButton ve CheckButton widgetlarını anlatıyor olacağım. RadioButton Kullanımı, CheckButton Kullanımı ve Bunlarla İlgili İşlemleri anlatıyor olacağım. Ayrıca yukarıya bu konuyu anlattığım videoyu bırakıyorum şimdiden iyi seyirler ve iyi okumlar dilerim. 😉
RadioButton kulllanımı
Python GUI uygulamalarında Radiobutton widgeti, kullanıcının belirli bir seçenek grubundan yalnızca bir seçeneği seçmesine olanak tanır. Radiobuttonlar birbirleriyle ilişkili gruplar halinde kullanılır ve kullanıcının sadece bir seçeneği işaretlemesini sağlar.
import tkinter as tk pencere=tk.Tk() pencere.title("radio button örneği") pencere.geometry("300x300+500+500") def radioTikla(): cinsiyet_degeri=seciliCinsiyet.get() print("seçilen cinsiyet : "+cinsiyet_degeri) seciliCinsiyet=tk.StringVar() radioErkek=tk.Radiobutton(text="Erkek",value="Erkek",variable=seciliCinsiyet) radioErkek.pack() radioKadin=tk.Radiobutton(text="Kadın",value="Kadın",variable=seciliCinsiyet) radioKadin.pack() button=tk.Button(text="seçimi Gönder",command=radioTikla) button.pack() pencere.mainloop()
Bu örnekte, Tkinter kütüphanesini içe aktardık ve radioTikla() adında bir fonksiyon tanımladık. Bu fonksiyon, radyo düğmelerinden herhangi birine tıklandığında çağrılacak olan işlevdir. Seçilen cinsiyetin değerini alır ve ” seçilen cinsiyet:” mesajıyla birlikte konsola yazdırır.
Daha sonra bir pencere oluşturduk ve başlık olarak “radio button örneği”ni belirledik. StringVar() sınıfından bir nesne olan seciliCinsiyet tanımladık. Bu değişken, seçilen cinsiyetin değerini tutmak için kullanılacaktır.
Sonra Radiobutton sınıfından iki adet radyo düğmesi oluşturduk. Her bir radyo düğmesi, farklı bir cinsiyet seçeneğini temsil eder. text parametresi, radyo düğmesinin üzerinde görünen metni belirtir. variable parametresi, radyo düğmesinin bağlı olduğu değişkeni (seciliCinsiyet) belirtir. value parametresi ise radyo düğmesinin değerini belirtir.
Son olarak, bir “seçimi Gönder” düğmesi oluşturduk ve command parametresiyle radioTikla işlevini çağırdık.
Bu örnek, kullanıcının Erkek ve kadın arasından bir cinsiyet seçmesine izin verir ve seçim yapıldığında seçilen cinsiyet değerini konsola yazdırır. Siz bu işlevi istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz, örneğin seçilen cinsiyeti başka bir yerde kullanabilir veya farklı bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:
CheckBox(CheckButton)kullanımı:
Python GUI uygulamalarında Checkbutton widgeti, kullanıcının bir veya birden fazla seçeneği işaretleyip işaretini kaldırmasına olanak tanır. Checkbutton, kullanıcının belirli bir özelliği etkinleştirme veya devre dışı bırakma gibi durumlarda kullanılır.
import tkinter as tk from tkinter import messagebox pencere=tk.Tk() pencere.title("checkbox örneği") pencere.geometry("300x300+400+400") def seciliButton(): if seciliDeger.get()==1: print("onay kutusu işaretlendi") messagebox.showinfo("Bilgi","Geleceğin en iyi yazılımcısı olmayı kabul ettin") else: print("onay kutusu işaretlenmedi") etiket1=tk.Label(text="geleceğin en iyi yazılımıcı olmayı") etiket1.pack() seciliDeger=tk.IntVar() cokluSecim=tk.Checkbutton(text="kabul ediyorum",variable=seciliDeger,command=seciliButton) cokluSecim.pack() pencere.mainloop()
Bu örnekte, Tkinter kütüphanesini içe aktardık ve seciliButton() adında bir fonksiyon tanımladık. Bu fonksiyon, onay kutusuna tıklandığında çağrılacak olan işlevdir. İşaretlenme durumunu kontrol eder ve bilgi niteliğinde bir messageBox kutusunda geleceğin yazılımcısı olmayı kabul ettin mesajı ortaya çıkar eğer işaretlenme kalkarsa onay işareti tıklanmadı diye bir mesajı konsola yazdırır.
Daha sonra bir pencere oluşturduk ve başlık olarak “Checkbox Örneği”ni belirledik. IntVar() sınıfından bir nesne olan seciliDeger’i tanımladık. Bu değişken, onay kutusunun durumunu (işaretlenmiş veya işaretlenmemiş) tutmak için kullanılacaktır.
Sonra Checkbutton sınıfından bir onay kutusu oluşturduk. text parametresi, onay kutusunun yanında görünen metni belirtir. variable parametresi, onay kutusunun bağlı olduğu değişkeni (seciliDeger) belirtir. command parametresi, onay kutusuna tıklandığında çağrılacak işlevi (seciliButton) belirtir.
Bu örnek, kullanıcının “Kabul Ediyorum” onay kutusunu işaretlemesine veya işaretlememesine olanak sağlar. Onay kutusuna tıklandığında ilgili mesajı konsola yazdırır. Siz bu işlevi istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz, örneğin işaretlenme durumunu başka bir yerde kullanabilir veya farklı bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:
0 Yorum