Gui Dersleri #8 | LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımı

İbrahim ATLI

Arkadaşlar merhaba bu makalemizde sizlere python’da LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımının nasıl yappacağımızı anlatacağım.  Ayrıca size bu konu hakkında çektiğim video’yu bırakıyorum isteyen video izler isteyen aşağıdaki makaleyi okur.
Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. ☺

LabelFrame kullanımı :

LabelFrame widget’ı, bir çerçeve içindeki bir etiketle birlikte bir grup widget’ı oluşturmanıza olanak tanır. LabelFrame widget’ı, bir Frame widget’ının özelliklerine sahiptir ve ayrıca bir başlık etiketi içerir. Bu widget’lar, diğer widget’ları gruplandırmak için kullanılabilir.

 

yukarıdaki kodumuzda görüleceği üzere formlarda widgetların daha düzenli görünmesini sağlayan labelFrame’mizi  kisi_bilgileri=LabelFrame(pencere,text=”nüfus örneği”, width=300,height=200) şeklinde yükseklik ve genişlik değerleri vererek tanımladık. Bundan sonra ise ekleyeceğimiz widgetları pencere üzerinde tanımlamak yerine kisi_ad=Label(kisi_bilgileri,text=”ad soyad”) buradaki gibi kisi_bilgileri adında tanımladığım LabelFrame değişkeni üzerine eklediğimizi belirtiyoruz.
kisi_ad_giris.place(x=120,y=20) burada da Entry nesnesini place özelliği ile x ve y değerlerini vererek konumlandırıyoruz.

kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

 

TopLevel Kullanımı:

Toplevel widget’ı ise, ana pencereye bağlı olmayan bir pencere oluşturmanızı sağlar. Bu widget’lar, ana pencereye bağlı olmayan diyalog kutuları veya yardımcı uygulamalar gibi ekstra pencereler oluşturmak için kullanılabilir.

 

kodumuzda yer alan  top1=Toplevel(bg=”red”) ilgi satırda top1 nesnesi oluşturulur ve bu program ilk çalıştırıldığında yapıcı metot ile beraber  ana penceremiz ile birlikte gelir.
Burada örneğimizde bir button oluşturup yeni bir pencere oluşumunu button tıklamasıyla top2=Toplevel(bg=”blue”)  ilgili kod satırı ile oluştururuz. burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta önceki örneklerde pencere.mainloop() şeklinde yazdığımız kod satırını artık top1.mainloop() şeklinde yazarız.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

buttona tıklandıktan sonra da  istediğimiz kadar pencere oluşturabiliriz.

 

Yorum yapın