Merhaba Arkadaşlar bu makalemizde python tkinter kütüphanesi ile pencere oluşturma, boyutlandırma, etiket oluşturma- ve enklerini değiştirme gibi işlemleri yapıyor olacağız. Makalede anlattığım konuları daha da anlaşılabilir ve güzel olması için video eklemiş bulunmaktayım umarım beğenirsini iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim
Şimdi konumuza dönecek olursak; bir pencerenin nasıl oluşturulduğuna bakalım
Pencere oluşturma
Bu örnekte, bir tkinter penceresi oluşturulur ve boyutu default olarak şekildeki gibi ayarlanır. Başlık çubuğunda “İlk gui app” başlığı yazılır ama tam görüntülenmez bunun için bir sonraki aşamada pencere boyutlandırmasına ihtiyacımız olacak.
Son olarak, pencere.mainloop()
ile pencere döngüsü başlatılır ve uygulama çalıştırılır. Pencere kullanıcı tarafından kapatılana kadar etkin kalır ve GUI uygulaması çalışmaya devam eder.
1 2 3 4 5 6 |
from tkinter import * pencere=Tk() pencere.title("ilk gui app") pencere.mainloop() |
kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:
Bu örnekte, bir tkinter penceresi oluşturulur ve pencere.geometry(“300×200+400+400”) boyutu 300×200 piksel olarak ayarlanır. Pencerenin konumu da 400+400 piksel olarak belirlenir. Başlık çubuğunda “İlk gui app” başlığı görüntülenir.
1 2 3 4 5 6 |
from tkinter import * pencere=Tk() pencere.title("ilk gui app") pencere.geometry("300x200+400+400") pencere.mainloop() |
Kodumuzun ekran çıktısında da farkedileceği üzere boyutlandırılmasıyla başlık okunur hale gelmiştir.
Pencere Yeniden Boyutlandırma
1 |
pencere.resizable(width=True,height=False) |
Bu kod satırında ise pencere üzerine fare imleciyle geldiğinde aşağı yukarı yönde boyutlandırmanın pasif olduğu ama sağ sol yönde ise boyutlandırmanın aktif olacağı işlemi göstermektedir.
Etiket Oluşturma
Bu örnekte, bir tkinter penceresi oluşturulur ve Label widget’i oluşturularak pencereye eklenir. Etiketin metni “Gui Dersine Hoşgeldiniz” olarak belirlenir.
etiket.pack() ile etiket pencereye yerleştirilir ve görüntülenir.
Son olarak, pencere.mainloop() ile pencere döngüsü başlatılır ve uygulama çalıştırılır. Pencere kullanıcı tarafından kapatılana kadar etkin kalır ve GUI uygulaması çalışmaya devam eder.
1 2 3 4 5 6 |
from tkinter import * pencere=Tk() etiket=Label(pencere,text="Gui Dersine Hoşgeldiniz") etiket.pack() pencere.mainloop() |
kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:
Etiketlerin Rengini Değiştirme, Yazı Tipini Değiştirme ve Arkaplanı Değiştirme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
from tkinter import * pencere=Tk() etiket1=Label(pencere,text="python gui dersindesiniz",fg="orange",font="courier 15 italic") etiket1.pack() etiket2=Label(pencere,text="python label konusunu görmektesiniz",fg="green",font="times 20 bold") etiket2.pack() pencere.mainloop() |
Bu örnekte, iki adet Label widget’i oluşturulur ve pencereye eklenir. Her bir etiketin metni, renkleri ve yazı tipi stili belirlenir.
etiket1.pack() ve etiket2.pack() ile etiketler pencereye yerleştirilir ve görüntülenir.
Son olarak, pencere.mainloop() ile pencere döngüsü başlatılır ve uygulama çalıştırılır. Pencere kullanıcı tarafından kapatılana kadar etkin kalır ve GUI uygulaması çalışmaya devam eder.
Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:
- Gui Dersleri #8 | LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımı - 10 Temmuz 2023
- Python Dersleri | Bayrama özel uygulama yapımı - 29 Haziran 2023
- Gui Dersleri #7 | Canvas kullanımı, Scale kullanımı ve Scrollbar kullanımı ile ilgili işlemler - 27 Haziran 2023