İkinci Log Dosyasını Silmek – Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup

Bu makale bir önceki makale yapmış olduğumuz ikinci bir log dosyası oluşturduktan sonra ilk log dosyasında sorun giderilip, tekrardan eski yapımıza geçmek için  sonradan oluşturulan ikinci log dosyamızdaki veriler ilk log dosyamızın üzerine yazılıp daha sonra ikinci log dosyamızı silme işlemini ele alacağız.Neden ikinci bir log dosyası oluşturmamız gerektiğini ikinci bir log dosyası oluşturmak konulu makalemde belirtmiştim. Bu yapıyı sağlayacak olan shrink işleminde 3. Kısımda bulunan Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup  yöntemi olmuş olacak. Şimdi uygulamalı bir şekilde oluşturmuş olduğum ikinci log dosyasını ilk log dosyası üzerine atalım. İkinci log dosyasında shrink işlemi yaparak boş alanları işletim sistemini iade ediyorum. Log dosyasının boşalması için shrink işleminden önce bir log backup alıyorum. Log backup aldıktan sonra veritabanının üzerine sağ tıklayıp Task>Shrink>Files sekmesine geliyorum. Gelen ekranda file type kısmında log seçtikten sonra file name kısmında shrink yapacağımız ikinci log dosyamızı seçiyorum. Shrink action bölümünde  Empty file […]

İkinci Log Dosyasını Silmek – Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup

Bu makale bir önceki makale yapmış olduğumuz ikinci bir log dosyası oluşturduktan sonra ilk log dosyasında sorun giderilip, tekrardan eski yapımıza geçmek için  sonradan oluşturulan ikinci log dosyamızdaki veriler ilk log dosyamızın üzerine yazılıp daha sonra ikinci log dosyamızı silme işlemini ele alacağız.Neden ikinci bir log dosyası oluşturmamız gerektiğini ikinci bir log dosyası oluşturmak konulu makalemde belirtmiştim. Bu yapıyı sağlayacak olan shrink işleminde 3. Kısımda bulunan Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup  yöntemi olmuş olacak.

Şimdi uygulamalı bir şekilde oluşturmuş olduğum ikinci log dosyasını ilk log dosyası üzerine atalım.

İkinci log dosyasında shrink işlemi yaparak boş alanları işletim sistemini iade ediyorum. Log dosyasının boşalması için shrink işleminden önce bir log backup alıyorum.

Log backup aldıktan sonra veritabanının üzerine sağ tıklayıp Task>Shrink>Files sekmesine geliyorum.

Gelen ekranda file type kısmında log seçtikten sonra file name kısmında shrink yapacağımız ikinci log dosyamızı seçiyorum. Shrink action bölümünde  Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup seçeneğini seçiyoruz. Bu şekilde log dosyamızın içindeki verilerin diğer log dosyasına aktarılmasını sağlamış oluyoruz.

Shrink action kısmından da, Empty file by migrating the data to other files in the same filegroup seçeneğini seçiyoruz. Bu şekilde log dosyamızın içindeki verilerin diğer log dosyasına aktarılmasını sağlamış oluyoruz.

Yukarıdaki arayüzün script’ini  alıyoruz. Silme işlemiyle aynı anda yapmamız gerekiyor log dosyasına herhangi bir veri yazılmasın.

 

USE [TEST2]
GO
DBCC SHRINKFILE (N'TEST2_log2 ' , EMPTYFILE)
GO

Yukarıdaki çıktıyı aldıktan sonra ilgili database üzerine sağ tıklayıp properties ekranından  ilgili log dosyasının silme işlemi için create script’ini alıyorum. Remove deyip sildikten sonra üst tarafta bulunan script kısmına tıklıyorum. Script’ini bu şekilde alıyoruz.

use [master];
GO
USE [TEST2]
GO
ALTER DATABASE [TEST2]  REMOVE FILE [TEST2_log2 ]
GO

Hem shrink işlemi için aldığımız kodu hem de ikinci log dosyasını silme script’ini alt alta alıyorum.

USE [TEST2]
GO
DBCC SHRINKFILE (N'TEST2_log2 ' , EMPTYFILE)
GO
use [master];
GO
USE [TEST2]
GO
ALTER DATABASE [TEST2]  REMOVE FILE [TEST2_log2 ]
GO

Komutu çalıştırdıktan sonra ilk log dosyamın enable autogrowth değerini aktif ediyorum.

Bu işlemleri yaptıktan sonra veritabanı altında silmemize rağmen ikinci log uzantısı görülmeye devam edecektir. Belli süre sonra tek log dosyasının olduğunu göreceksiniz.

Artık veritabanımız ilk log dosyasından büyümeye devam etmiş oluyor. Veritabanı altında gereksiz yere oluşan log yığınından kurtulmuş oluyoruz.

Benzer Yazılar

SQL SERVER RIGHT-LEFT PARTITION

SQL Server 5 gün önce

SQL Server’da partitioning, büyük veritabanı tablolarını daha yönetilebilir ve performanslı hale getirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, tablonun verilerini fiziksel olarak değil, mantıksal olarak parçalara ayırır. Veriler, belirli bir partition function ve partition scheme kullanılarak farklı bölümlere yönlendirilir. Partitioning, özellikle büyük veri kümeleriyle çalışan veri tabanlarında sorgu performansını artırır ve veri yönetimini kolaylaştırır. Partition Function ve Partition Scheme nedir? Partition Function: Verilerin hangi kriterlere göre bölüneceğini belirler. Örneğin, bir tarih aralığına göre verileri ayırmak. Partition Scheme: Verilerin hangi filegroup’larda depolanacağını belirler.   Örnek olarak Range LEFT ve Range RIGHT olmak üzere iki ayrı tabloda partition nasıl yapılır sizlere göstereceğim. İlk olarak Range LEFT olan partition yapısından başlayacağım. Öncelikle Veri tabanıma yeni filegroup ve file ekliyorum Şimdi sıra FUNCTION ve SCHEME oluşturmakta ben tablomu yıllık olarak partition yaptım sizler ihtiyaçlarınız doğrultusunda aylık,günlük vs yapabilirsiniz. LEFT partition dediğimiz olay vermiş olduğunuz tarih aralığına eşit bir veri geldiğinde bu veriyi solundaki partition […]

Veritabanı Recovery Pending Durumu ve Düzeltme Seçenekleri

SQL Server 2 hafta önce

İçindekilerVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir?Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer?Recovery Pending Durumu Nasıl Çözülür?SonuçKaynaklarVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir? SQL Server’da veritabanları bazı nedenlere bağlı olarak “Recovery Pending” (Kurtarma Bekleme)  moduna geçebilir. Veritabanın düzgün bir şekilde kapatılmaması, eksik veya bozuk log dosyaları, disk depolama sorunları, sistemde yaşanan anormal şekilde çökmeler veya MS SQL Server’daki hatalar bu duruma sebep olabilir. Recovery durumu, aslında veritabanını tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir kurtarma işlemi yürüttüğünü ifade eder ve üç aşamadan oluşur; Analysis (Analiz): Transaction log incelemesi yapılması ve işlemlerin tamamlanma (Commit) durumunun kontrol edilmesi, Redo (Yeniden İşleme): Tamamlanmış (Commit) ancak henüz diske yazılamamış olan işlemlerin yeniden işlenmesi, Undo (Geri Alma): Başlamış (Begin) ancak tamamlanmamış (Commit) işlemlerin  geri alınmasıdır.   Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer? SQL Server Restart Süreci SQL Server servisi restart edildiğinde üzerinde bulunan tüm veritabanları tutarlılığın sağlanması için otomatik olarak recovery moduna girer ve redo/undo işlemleri sürecince devam eder. Ani Sistem […]

SQL Server DMV ve DMF – 6

SQL Server 2 hafta önce

Bu yazımızda DMV ve DMF Serimizin 6.sına devam edeceğiz. Bir önceki seride Memory’ye ilişkin DMV ve DMF’leri ele almıştık. Bu yazıda Memory konusunda devam edeceğiz. SQL server’da Memory kavramı en önemli kavramlardan biridir. Özellikle tüm transaction işlemlerinin önce Buffer sonra disk üzerinden devam ettiğini düşünürsek buffer’ın oynadığı kritik rolü daha iyi anlayabiliriz. Bu yazıda Memory’nin durumunu ve monitör edilmesine bakacağız. Özellikle Performans sorunlarında memory konusunda sorun yaşandığı durumda nasıl okumak gerektiği önemli rol oynamaktadır. Hangi database’de, hangi tablo’da sorun yaşandığına ilişkin bilgilere bu paylaşım sonrasında görebileceğiz. SQL Server’ın Memory kullanım durumunu incelediğimde; select physical_memory_in_use_kb/1048576.0 AS ‘physical_memory_in_use (GB)’, locked_page_allocations_kb/1048576.0 AS ‘locked_page_allocations (GB)’, virtual_address_space_committed_kb/1048576.0 AS ‘virtual_address_space_committed (GB)’, available_commit_limit_kb/1048576.0 AS ‘available_commit_limit (GB)’, page_fault_count as ‘page_fault_count’ from  sys.dm_os_process_memory; Görsel – 1   Physical_memory_in_use: Kullanımda olan Fiziksel Memory miktarını gösterir. locked_page_allocations: Memory’de lock’lanmış olan Page’lerin miktarını belirtir. virtual_address_space_contained: SQL Server VAS(Virtual Adress Space) için ayrılan miktarı belirtir. available_commit_limit: SQL Server tarafından kullanılabilecek Memory Miktarını gösterir. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele