MongoDB Kurulumu

Vedat Taşcı

Daha önceki yazımızda MongoDB nedir sorusunun cevabını aramıştık bu yazımızda ise MongoDB kurulumunu anlatacağız. MongoDB Linux, Amazon Linux2, Debian, MacOS ve olmazsa olmazımız Windows işletim sistemleri gibi birçok işletim sisteminde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Bugünkü yazımızda Windows işletim sistemlerine MongoDB kurulumu yapacağız. Bunun için Windows 64 bit işletim sistemine ihtiyacımız var. Kullandığımız sistemin 32 bit mi 64 bit mi olduğunu anlamak için Masaüstünde bulunan Bilgisayar öğesine sağ mouse ile tıklayarak Özellikler kısmına gireceğiz.

Ardından sistem bilgisi menüsünde yer alana sistem türünü kontrol ettiğimizde sistemimiz 32 bit ise MongoDB kurulumu yapılamayacaktır. Sistemimiz 64 bit ise MongoDB kurulumuna devam edebiliriz.

Bilgisayarımız da bulunan herhangi bir tarayıcıya (Chrome , Opera) giriyoruz. Buradan Google’a girerek arama kısmına MongoDB download yazıp aratıyoruz. Arama sonuçlarında reklamların ardından çıkan MongoDB Community Server Download adlı arama sonucuna tıklıyoruz.

Sonuca tıkladıktan sonra MongoDB Community Server Download adlı sayfaya girdiğimizde MongoDB’nin indirme kısmına geleceğiz burada; Version, Platform ve Package adlı seçim menülerinin olduğunu göreceğiz, sıra ile Version kısmı MongoDB’nin hangi versiyonunu indirmek istediğimize, Platform kısmı hangi işletim sistemini kullanıyor isek onu seçmemize, Package kısmı ise dosyamızı msi veri formatımı zip veri formatımı şeklinde indirmemize olanak sağlıyor. Burada Version kısmında 6.0.8(current) seçmenizi öneririm, daha üst versiyonları bulunmasına rağmen daha stabil çalıştığı için current versiyonunu kullanmak daha sağlıklı olur, ama bu durum sizin tercihinize kalmış bir durumdur eğer isterseniz en son sürümleri de indirebilirsiniz. Sistemim Windows olduğu için Platform kısmından Windows x64’ü, Package kısmında ise dosyayı indirip tekrar açmaya uğraşmamak için msi türünü seçiyorum ve ardından Download kısmına tıklıyorum.

Download’a tıkladıktan sonra indirme yöneticisi kurulum dosyasını nereye kaydedeceğimizi soracak ben ulaşmak daha kolay olsun diye masaüstünü seçiyorum. Siz başka bir klasör de seçebilirsiniz. Seçim işlemini yaptıktan sonra kaydet tuşuna basarak indirme başlamış olacaktır.

 

Dosyayı masaüstüne indirdikten sonra masaüstünde bulunan kurulum dosyasına çift tıklıyoruz. Ardından gelen dosya aç güvenlik uyarısında bulunan çalıştıra tıklayarak kurulum için gerekli olan seçimlerin ve izinlerin olduğu kurulum öncesi aşamasını başlatıyoruz.

Kurulumu aşamasını başlattıktan sonra gelen MongoDB setup menüsünden next seçeneğine tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.

Şimdide programımızı kullanmamız için gerekli olan kullanıcı sözleşmesini kabul ederek next seçeneğine tekrar tıklıyoruz.

Kurulumun bu aşamasında setup tipini seçimi gelecektir. Burada ben complete tipini seçiyorum siz custom seçerek kurulumu özelleştirebilirsiniz, seçimi yaptıktan sonra diğer aşamaya geçiyoruz.

Bu aşamada servis konfigürasyon seçiminin kurulmasını işaretliyoruz ayrıca servis hizmetlerinin MongoDB adında çalışacağını kurulum dosyamız bize göstermekte, bu aşamada yine kurulum dosyalarımızın ve log kayıtlarımız hangi klasörde olacağını  görmekteyiz. MongoDB servisinin kurulumunu işaretledikten sonra next tuşuna tıklayarak sonraki aşamaya geçiyoruz.

Servis Konfigürasyon ayarlarından sonra MongoDB bize MongoDB Compass’ın kurulmasını isteyip-istemediğimizi soracaktır. MongoDB Compass görsel ara yüz olduğu için kurulması bize fayda sağlayacaktır. MongoDB Compass’ın kurulması seçeneğini işaretleyip next tuşuna tıklayarak işlemlere devam ediyoruz.

Bu aşamada gerekli izinleri vererek seçimleri yaptığımız için artık MongoDB’nin bilgisayarımıza kurulumuna geçiyoruz. Burada install yani yükle tuşuna tıklayarak MongoDB’yi bilgisayarımıza yüklemeye başlıyoruz.

MondoDB varsayılan dosyaları için kurulum da bizden Bilgisayarımızın C dizinine data adlı klasör ve bu klasör içinde db adlı klasör oluşturmamızı istiyor. Biz de C dizininde data adlı klasörü oluşturuyoruz.

Data adlı klasörü oluşturduktan sonra data klasörünün içinde db adlı klasörümüzü oluşturuyoruz.

MongoDB sistemin hızına göre kurulumu kısa sürede tamamlayacaktır. Tamamlanma mesajı aşağıda görüldüğü gibi ekrana gelecektir. Burada Finish yani bitir tuşuna tıklayarak kurulumu tamamlamış olacağız.

Artık MongoDB kuruluma tamamlandı. MongoDb bize Welcome to Compass şeklinde karşılama bildirimi gösterecektir. Bu bildirim bize MongoDB’nin eksiksiz ve tam olarak kurulduğunu bildirmektedir. Burada start tuşuna basarak MongoDB’yi kullanabiliriz.

Yukarıdaki adımları yaptıktan ve start tuşuna bastıktan sonra MongoDB’nin ara yüzü aşağıdaki gibi karşımıza gelmektedir.

Bu yazımda MongoDB kurulumunun nasıl olacağını göstermiş olduk. MongoDB sürekli geliştirme aşamasında olan bir program olduğu için kurulum da daha stabil çalışmak için current versiyonlarını tercih edilmesini tavsiye ederim. Klasör oluşturmayı unutmayalım bazen gözden kaçabiliyor. Adımları yerine getirdiğimizde kurulum sorunsuz bir şekilde tamamlanacaktır. Sürçülisan ettiysek affola…

Okuduğunuz için teşekkürler…

Yorum yapın