Mongodb Shell Kurulumu

Bu yazımızda MongoDB kullanmamız için gerekli olan bir başka programımız MongoDB Shell kurulumunu nasıl yapacağız onu anlatacağız. MongoDB Shell en kısa haliyle MongoDB üzerinde veri işlemlerinin çoğunu yaptığımız komut satırı penceresidir. MongoDB Shell uygulaması komutlarla yeni veri tabanı eklediğimiz, bu veri tabanı içerisinde ise yeri veriler, eklediğimiz sildiğimiz değişiklik yaptığımız komut satırı uygulamasıdır diyerek hemen kuruluma geçiyoruz. Tarayıcımızda Google’a girip arama kısmına MongoDB Shell yazıyoruz ve karşımıza çıkan MongoDB Shell Download yazan MongoDB’ye ait siteye giriş yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra MongoDB Shell Download adlı sayfaya geliyoruz, bu sayfa da bilgisayarımızın ve programımıza ait seçimleri gerçekleştiriyoruz, ben bura da versiyonu 1.10.4’ü, platformu Windows 64-bit(8.1+)(MSI)’i, paketide msi seçerek downloanda tıklıyorum. Arkadaşlar bura da seçimlerimizi bilgisayarımızın özelliklerine göre gerçekleştiriyoruz.  Version seçeneği MongoDB Shell’in en son sürümünü seçmemizi, Platform kullandığımız sistem (Windows, MacOS, Debian vb.) hangisi ise onu, Package ise zip formatı mı msi formatı mı olduğunu seçmemize olanak sağlar, Package seçeneğinde msi tercih […]

Mongodb Shell Kurulumu

Bu yazımızda MongoDB kullanmamız için gerekli olan bir başka programımız MongoDB Shell kurulumunu nasıl yapacağız onu anlatacağız. MongoDB Shell en kısa haliyle MongoDB üzerinde veri işlemlerinin çoğunu yaptığımız komut satırı penceresidir. MongoDB Shell uygulaması komutlarla yeni veri tabanı eklediğimiz, bu veri tabanı içerisinde ise yeri veriler, eklediğimiz sildiğimiz değişiklik yaptığımız komut satırı uygulamasıdır diyerek hemen kuruluma geçiyoruz.

Tarayıcımızda Google’a girip arama kısmına MongoDB Shell yazıyoruz ve karşımıza çıkan MongoDB Shell Download yazan MongoDB’ye ait siteye giriş yapıyoruz.

Giriş yaptıktan sonra MongoDB Shell Download adlı sayfaya geliyoruz, bu sayfa da bilgisayarımızın ve programımıza ait seçimleri gerçekleştiriyoruz, ben bura da versiyonu 1.10.4’ü, platformu Windows 64-bit(8.1+)(MSI)’i, paketide msi seçerek downloanda tıklıyorum. Arkadaşlar bura da seçimlerimizi bilgisayarımızın özelliklerine göre gerçekleştiriyoruz.  Version seçeneği MongoDB Shell’in en son sürümünü seçmemizi, Platform kullandığımız sistem (Windows, MacOS, Debian vb.) hangisi ise onu, Package ise zip formatı mı msi formatı mı olduğunu seçmemize olanak sağlar, Package seçeneğinde msi tercih ediyorum, zip indirip tekrar zipten çıkartmakla uğraşmak istemediğim için msi formatını tercih ediyorum.

Programı indirmek için download’a tıkladıktan sonra gelen programın indirileceği yer kısmını masaüstü olarak işaretliyorum ve kaydet tuşu ile programı indirmeye başlıyorum.

Program masaüstüne indikten sonra üzerine gelerek iki kere mouse ile sol tık yapıyorum, karşıma gelen çalıştır seçeneğine tıklayarak kurulum öncesi gereken seçimlerimi yapmaya başlıyorum.

 

Ardından gelen kurulum sihirbazında next seçeğini seçip devam ediyorum.

Bu aşamada kurulumunu yapacağımız uygulamanın hedef klasörü ve hangi kullanıcı için olacağı ekranımıza gelecektir. Bu alan da sizlere tavsiyem programın kurulum yerini kendi belirlemiş olduğu varsayılan C: dizinine yapılmasına izin vermeniz ve hedefleri değiştirmemeniz olacaktır.

Klasör aşamasını tamamladıktan sonra  karşımıza MongoDB Shell kurulumuna hazır menüsünden Install’a tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

Sistemimizin hızına göre kurulumumuz kısa bir sürede tamamlanmış olacaktır, kurulum tamamlandığında kurulumun bittiğine dair gelen kurulum ekranından finish tuşuna tıklayarak kurulumu tamamlamış olacağız.

Tebrikler artık MongoDB Shell kurulumunu tamamlamış olduk. Programımızı kullanmak için bilgisayarımızın ara kısmına girip burada cmd yazarak Komut İstemcisini çalıştırıyoruz.

Komut istemcisini yazdıktan sonra gelen komut satırına “mongosh” yazıp enter tuşuna tıklıyoruz.

 

Enter tuşuna tıkladıktan sonra artık MongoDB Shell programımız çalışmaya başlayacaktır.

Arkadaşlar dikkat etti iseniz komut satırına “mongosh” yazdıktan ve entera tıkladıktan sonra komut satırımızın sol üst köşesi değişti ve komut satırımız MongoDB Shell halini aldı bu da demek oluyor ki kurulumumuz eksiksiz bir şekilde tamamlanmıştır. Artık veri tabanımıza bağlanıp veri düzenleme işlemlerini yapabiliriz.

Okuduğunuz için teşekkürler…

 

 

 

Benzer Yazılar

MongoDB Kurulumu

NoSQL 6 ay önce

Daha önceki yazımızda MongoDB nedir sorusunun cevabını aramıştık bu yazımızda ise MongoDB kurulumunu anlatacağız. MongoDB Linux, Amazon Linux2, Debian, MacOS ve olmazsa olmazımız Windows işletim sistemleri gibi birçok işletim sisteminde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Bugünkü yazımızda Windows işletim sistemlerine MongoDB kurulumu yapacağız. Bunun için Windows 64 bit işletim sistemine ihtiyacımız var. Kullandığımız sistemin 32 bit mi 64 bit mi olduğunu anlamak için Masaüstünde bulunan Bilgisayar öğesine sağ mouse ile tıklayarak Özellikler kısmına gireceğiz. Ardından sistem bilgisi menüsünde yer alana sistem türünü kontrol ettiğimizde sistemimiz 32 bit ise MongoDB kurulumu yapılamayacaktır. Sistemimiz 64 bit ise MongoDB kurulumuna devam edebiliriz. Bilgisayarımız da bulunan herhangi bir tarayıcıya (Chrome , Opera) giriyoruz. Buradan Google’a girerek arama kısmına MongoDB download yazıp aratıyoruz. Arama sonuçlarında reklamların ardından çıkan MongoDB Community Server Download adlı arama sonucuna tıklıyoruz. Sonuca tıkladıktan sonra MongoDB Community Server Download adlı sayfaya girdiğimizde MongoDB’nin indirme kısmına geleceğiz burada; Version, Platform ve Package adlı seçim […]

MongoDB Nedir ?

NoSQL 7 ay önce

Günümüzde veri boyutlarının hızla artması alışıla gelmiş ilişkisel veri tabanı modellerinin yetersiz kalmasına ve NOSQL (Not Only SQL) veri tabanı modellerinin popülarite kazanmasına sebep olmuştur. Bu yazımızda en çok kullanılan NOSQL veri tabanı yönetim sistemlerinden olan MongoDB’yi inceleyeceğiz.İçindekilerMongoDB Özellikleri;MongoDB’nin Dezavantajları;Sonuç Olarak; MongoDB 11 Şubat 2009 tarihinde MongoDB Inc. firması tarafından C++ programlama dili ile geliştirilen ilişkisel olmayan NOSQL açık kaynak kodlu verileri JSON benzeri belgelerle dinamik şema ile depolayan veri tabanı uygulamasıdır. RDBMS (İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi) verileri birbirleri ile ilişkilendirerek depolama imkanı sağlamaktadır. (Oracle SQL, MsSQL, MySQL, PostreSQL gibi) Gelenekselleşmiş yöntem olan RDBMS, verileri genel olarak satır ve sütundan oluşan tablo şemalarıyla kaydetmekte, tablolar arasında ise ilişki kuracak şekilde birbirleri ile bağlantılı olmasını sağlamaktadır. RDBMS, verileri belirli kurallara (şemalara) bağlı kalarak depolar. Aynı zaman da bu yöntem de veriler parçalı değil bütünsel olarak kaydedilmektedir. Belirli kalıpları olduğu için esneklik özelliğinden çok fazla söz edemeyiz. Veri okuma, yazma ve […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele