MSSQL FILE SHARE WITNESS’IN DEĞİŞTİRİLMESİ

Bu yazımızdaki failover cluster manager içerisinde yer file share witness dosyasının başka bir konuma taşınması işlemini anlatacağız. File Share Witness ne işe yarar kısaca bahsedecek olursak; Cluster oylamasında çoğunluk sağlamaktır. Örneğin; 2 sunucu var diyelim 1’i düştü cluster çökedebilir çökmeyedebilir. Kararsız kalabilme ihtimali vardır. Witness, primary ve secondary olmak üzere toplam üç oy olur. Primary çökerse witness ve secondary kalır. Witness’ın oyu %50’den fazla olduğu için vereceği oy ile cluster çökmekten korunmuş olur. 1. ADIM: Önce file share witness kaldırma işlemini yapacağız. Always on cluster’da bulunan herhangi bir sunucu üzerinde Failover Cluster Manager’ı açıyoruz.(GÖRSEL-1) GÖRSEL-1 Cluster name üzerinde sağ tık-> More Actions -> Configure Cluster Quorum Settings’e tıklıyoruz. (GÖRSEL-2) GÖRSEL-2 Gelen ilk ekranda next seçeneğini tıkladıktan sonra GÖRSEL-3’te gelen ekranda, ilk defa file share witness kurar gibi “Select the quorum witness”ı seçip next diyoruz.   GÖRSEL-3 Sonra gelen GÖRSEL-4’teki ekranda ise “Do not configure a quorum witness” seçeneği tıklayıp next […]

MSSQL FILE SHARE WITNESS’IN DEĞİŞTİRİLMESİ

Bu yazımızdaki failover cluster manager içerisinde yer file share witness dosyasının başka bir konuma taşınması işlemini anlatacağız.

File Share Witness ne işe yarar kısaca bahsedecek olursak; Cluster oylamasında çoğunluk sağlamaktır. Örneğin; 2 sunucu var diyelim 1’i düştü cluster çökedebilir çökmeyedebilir. Kararsız kalabilme ihtimali vardır. Witness, primary ve secondary olmak üzere toplam üç oy olur. Primary çökerse witness ve secondary kalır. Witness’ın oyu %50’den fazla olduğu için vereceği oy ile cluster çökmekten korunmuş olur.

1. ADIM: Önce file share witness kaldırma işlemini yapacağız.

Always on cluster’da bulunan herhangi bir sunucu üzerinde Failover Cluster Manager’ı açıyoruz.(GÖRSEL-1)

GÖRSEL-1

Cluster name üzerinde sağ tık-> More Actions -> Configure Cluster Quorum Settings’e tıklıyoruz. (GÖRSEL-2)

GÖRSEL-2

Gelen ilk ekranda next seçeneğini tıkladıktan sonra GÖRSEL-3’te gelen ekranda, ilk defa file share witness kurar gibi “Select the quorum witness”ı seçip next diyoruz.

 

GÖRSEL-3

Sonra gelen GÖRSEL-4’teki ekranda ise “Do not configure a quorum witness” seçeneği tıklayıp next diyoruz. Bu seçenek ile burada bulunan eski file share witness’ı silmiş olacağız.


GÖRSEL-4

GÖRSEL-5’teki ekranında uyarımızı alıyoruz. Herhangi bir quorum witness ayarlamadığımıza dair. Burada da next diyoruz.

GÖRSEL-5

GÖRSEL-6’daki ekranda finish diyerek file share witness’ı silmiş oluyoruz. Eski file share witness’ı siliyoruz ki yeni kuracağımız file share witness dosyamız ile dublicate olmasın.

GÖRSEL-6

GÖRSEL-7 üzerinde file share witness’ın kaybolduğunu göreceksiniz.

GÖRSEL-7

 

2. ADIM: Yeni file share witness için konum belirliyoruz ve dosyaya gereken yetkileri veriyoruz.

File share witness dosyasının konumunun seçiminde başka bir sunucuda yer belirlemek sağlıklı olacaktır. Eğer sql sunucuları içerisinde bir konum seçersek sunucuların başına bir şey gelmesi durumunda witness share zarar görebilir.

Tüm sistemlerimizdeki instanceler için bir sunucu içerisinde tüm “file share witness” dosyalarınız saklayabilirsiniz. Bu sunucunun tek görevi file share witness dosyalarının tutulması olabilir. Ve o sunucunun bakım ve güncelleme işlemlerinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Ben kendi laboratuvar ortamımda olan domain controller makinesi içerisinde bir yol vereceğim.

GÖRSEL-8

GÖRSEL-8’de görülen FSW_SQLCLUSTER dosyası üzerinde özellikler’e gelip. Share kısmı üzerinden;

=> SQL1 (PRIMARY)

=> SQL2 (SECONDARY)

=> SQL3 (SECONDARY)

=> MERTSAHIN\sqldb (SQL Servis Hesabı)

=> SQL_CLUSTER  (Cluster PC) hesaplarını paylaşıma ekleyerek  “Full Control” veriyoruz.

GÖRSEL-9

GÖRSEL-9 üzerinde security kısmı üzerinde yine aynı şekilde sql nodelarına, servis hesabına ve cluster makine adına full control veriyoruz.

Buradaki tüm yetkileri vermekteki amaç otomatik failover sırasında yapılacak olan haberleşme esnasında, yetki sebebiyle herhangi bir kesinti yaşanmadan ve sağlıklı bir şekilde failover olunmasını sağlamaktır.

 

3. ADIM: Bu adımda yetkilerini verdiğimiz dosya üzerine yeni bir file share witness kurulumu yapacağız.

Paylaşım verdiğimiz dosya’nın Network Path yolunu kopyalıyoruz. (GÖRSEL-10)

 

GÖRSEL-10

 

Yine sql node’larının herhangi birinden failover cluster manager’ı açıyoruz. GÖRSEL-2’de olduğu gibi Cluster name üzerinde sağ tık-> More Actions -> Configure Cluster Quorum Settings’e tıklıyoruz. İlk gelen ekranda next seçeneğini tıklıyoruz.

GÖRSEL-11’de olduğu gibi select quorum witness’ı seçip next diyoruz.

GÖRSEL-11

 

GÖRSEL-12’de configure a file share witness’ı seçip next diyoruz.

GÖRSEL-12

 

GÖRSEL-13’te yer alan kısma GÖRSEL-10’da kopyaladığımız yolu yapıştırıyoruz ve next diyoruz.

GÖRSEL-13

GÖRSEL-14’de next sonrasındaki GÖRSEL-15’te finish diyerek file share witness kurulumunu tamamlıyoruz.

GÖRSEL-14

 

GÖRSEL-15

4. ADIM: Failover testlerinin yapılması.

Ben kendi sistemlerimde primary sql node’unu restart ederek failover testlerini yaptığımda olumlu sonuç aldım. Sizde kritik sistemler üzerinde çalışıyorsanız tavsiyem file share witness’ı kurduktan sonra failover testi yapmanızdır.

Benzer Yazılar

SQL SERVER RIGHT-LEFT PARTITION

SQL Server 5 gün önce

SQL Server’da partitioning, büyük veritabanı tablolarını daha yönetilebilir ve performanslı hale getirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, tablonun verilerini fiziksel olarak değil, mantıksal olarak parçalara ayırır. Veriler, belirli bir partition function ve partition scheme kullanılarak farklı bölümlere yönlendirilir. Partitioning, özellikle büyük veri kümeleriyle çalışan veri tabanlarında sorgu performansını artırır ve veri yönetimini kolaylaştırır. Partition Function ve Partition Scheme nedir? Partition Function: Verilerin hangi kriterlere göre bölüneceğini belirler. Örneğin, bir tarih aralığına göre verileri ayırmak. Partition Scheme: Verilerin hangi filegroup’larda depolanacağını belirler.   Örnek olarak Range LEFT ve Range RIGHT olmak üzere iki ayrı tabloda partition nasıl yapılır sizlere göstereceğim. İlk olarak Range LEFT olan partition yapısından başlayacağım. Öncelikle Veri tabanıma yeni filegroup ve file ekliyorum Şimdi sıra FUNCTION ve SCHEME oluşturmakta ben tablomu yıllık olarak partition yaptım sizler ihtiyaçlarınız doğrultusunda aylık,günlük vs yapabilirsiniz. LEFT partition dediğimiz olay vermiş olduğunuz tarih aralığına eşit bir veri geldiğinde bu veriyi solundaki partition […]

Veritabanı Recovery Pending Durumu ve Düzeltme Seçenekleri

SQL Server 2 hafta önce

İçindekilerVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir?Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer?Recovery Pending Durumu Nasıl Çözülür?SonuçKaynaklarVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir? SQL Server’da veritabanları bazı nedenlere bağlı olarak “Recovery Pending” (Kurtarma Bekleme)  moduna geçebilir. Veritabanın düzgün bir şekilde kapatılmaması, eksik veya bozuk log dosyaları, disk depolama sorunları, sistemde yaşanan anormal şekilde çökmeler veya MS SQL Server’daki hatalar bu duruma sebep olabilir. Recovery durumu, aslında veritabanını tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir kurtarma işlemi yürüttüğünü ifade eder ve üç aşamadan oluşur; Analysis (Analiz): Transaction log incelemesi yapılması ve işlemlerin tamamlanma (Commit) durumunun kontrol edilmesi, Redo (Yeniden İşleme): Tamamlanmış (Commit) ancak henüz diske yazılamamış olan işlemlerin yeniden işlenmesi, Undo (Geri Alma): Başlamış (Begin) ancak tamamlanmamış (Commit) işlemlerin  geri alınmasıdır.   Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer? SQL Server Restart Süreci SQL Server servisi restart edildiğinde üzerinde bulunan tüm veritabanları tutarlılığın sağlanması için otomatik olarak recovery moduna girer ve redo/undo işlemleri sürecince devam eder. Ani Sistem […]

SQL Server DMV ve DMF – 6

SQL Server 2 hafta önce

Bu yazımızda DMV ve DMF Serimizin 6.sına devam edeceğiz. Bir önceki seride Memory’ye ilişkin DMV ve DMF’leri ele almıştık. Bu yazıda Memory konusunda devam edeceğiz. SQL server’da Memory kavramı en önemli kavramlardan biridir. Özellikle tüm transaction işlemlerinin önce Buffer sonra disk üzerinden devam ettiğini düşünürsek buffer’ın oynadığı kritik rolü daha iyi anlayabiliriz. Bu yazıda Memory’nin durumunu ve monitör edilmesine bakacağız. Özellikle Performans sorunlarında memory konusunda sorun yaşandığı durumda nasıl okumak gerektiği önemli rol oynamaktadır. Hangi database’de, hangi tablo’da sorun yaşandığına ilişkin bilgilere bu paylaşım sonrasında görebileceğiz. SQL Server’ın Memory kullanım durumunu incelediğimde; select physical_memory_in_use_kb/1048576.0 AS ‘physical_memory_in_use (GB)’, locked_page_allocations_kb/1048576.0 AS ‘locked_page_allocations (GB)’, virtual_address_space_committed_kb/1048576.0 AS ‘virtual_address_space_committed (GB)’, available_commit_limit_kb/1048576.0 AS ‘available_commit_limit (GB)’, page_fault_count as ‘page_fault_count’ from  sys.dm_os_process_memory; Görsel – 1   Physical_memory_in_use: Kullanımda olan Fiziksel Memory miktarını gösterir. locked_page_allocations: Memory’de lock’lanmış olan Page’lerin miktarını belirtir. virtual_address_space_contained: SQL Server VAS(Virtual Adress Space) için ayrılan miktarı belirtir. available_commit_limit: SQL Server tarafından kullanılabilecek Memory Miktarını gösterir. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele