MSSQL İle PostgreSQL Arasında Linked Server Kurulumu

Adem KÖKSAL

Updated on:

MSSQL İle PostgreSQL Arasında Linked Server Kurulumu

 

Bu makalede iki farklı ortamda kurulu olan MSSQL ve PostgreSQL arasında MSSQL ortamında linked server kurulumu yapılarak MSSQL üzerinden PostgreSQL ortamında bulunan veri tabanına erişim işlemi amaçlanmaktadır.

 

PostgreSQL kurulu olan ortamımız TEST1, MSSQL kurulu olan ortamımız TEST2 olarak anılacaktır.

TEST1 sunucumuzda bulunan PostgreSQL ortamındaki ADK veri tabanına TEST2 sunucusunda bulunan MSSQL ortamından erişim sağlayacağız. Aşağıya Postgresql ortamında bulunan örnek veri tabanımız olan ADK veri tabanı ve Rehber tablosunun bir görüntüsünü ekleyeceğim.

 

 

Öncelikle MSSQL Kurulu sunucumuza(TEST2) PostgreSQL ODBC Driver kurmamız gerekmektedir.

https://odbc.postgresql.org/ adresinden OS sürümünüze uygun ODBC driver sürümünü indirip kurabilirsiniz.

İlgili driverı kurduktan sonra PostgreSQL sunucumuz olan TEST1 sunucumuz üzerinde PostgreSQL’ in kurulu olduğu dizine giderek pg_hba conf dosyasının içerisine kaynak sunucumuz olan MSSQL sunucumuzun ip bilgisini girmemiz gerekmektedir.

 

Pg_hba conf dosyasını yukarıdaki şekilde düzenledikten sonra kaydedebiliriz. IP bilgisi sonunda/32 olması gerekmektedir.

Bir sonraki adım olarak MSSQL(TEST2) sunucumuzda Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik>Yönetimsel Araçlar yolunu izleyerek (başlat çubuğuna ODBC yazarak da bulabilirsiniz)  OS sistem türünüze uygun (32 bit veya 64 bit) uygun olan ODBC Veri Kaynakları(32-bit veya 64 bit) aracını yönetici olarak çalıştırırız.

 

Açılan pencerede User DSN sekmesinde Ekle seçeneği seçilerek yüklemiş olduğumuz PostgreSQLODBC driverımızı seçilir( PostgreSQL Unicode (x64)).

 

Aşağıda açılan pencerede ilgili alanları doldurduktan sonra bilgilerin doğruluğunu “Test” butonunu tıklayarak kontrol edebiliriz.

 

         Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere database ismine PostgreSQL üzerinde erişmek istediğimiz ADK veritabanını yazmış bulunmaktayız. Port numarası olarak PostgreSQL’in kullanış olduğu default port olan 5432 portunu kullandık ve buraya ilgili portu yazdık. Server bilgisine PostgreSQL(TEST1) ip bilgisini yazmamız gerekmektedir. User Name kısmına PostgreSQL üzerinde yetkili olan kullanıcı ve Password kısmına ise PostgreSQL kullanıcısının şifresini girmemiz gerekmektedir. Tüm bu alanları doldurduktan sonra ilgili işlemleri kaydedelim. User DSN sekmesinde bu adımları doldurduktan sonra aynı işlemleri System DSN sekmesinde de aşağıdaki gibi aynı şekilde girmemiz gerekmektedir.

 

ODBC ayarlarını yaptıktan sonra MSSQL(TEST2) sunucumuzda MSSQL uygulamasına girerek Server Objects>Linked Servers sekmesine sağ tıklayıp New Linked Server seçeneğini seçelim.

 

 

Açılan penecerede Linked Server kısmına kullanmak istediğiniz bir isim verebilirsiniz. Provider kısmını “Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers” seçmeniz gerekmektedir. Bu pencerede çok önemli olan bir husus var o da Data Source kısmına yazacağınız isimdir. Buraya yazacağınız isim daha önce ODBC driver oluşturarak postgresql sunucu ve veritabanı bilgilerimizi oluşturmuş olduğumuz ODBC Data Source ismi ile aynı olmalıdır. Aşağıda iki görüntüyü üst üste birleştirerek bir örnek halinde gösteriyor olacağım.

 

Bu ekranı yukarıdaki şekilde doldurduktan sonra Security sekmesine geçerek aşağıdaki şekilde postgresql kullanıcı adınızı ve şifrenizi girebilirsiniz.

 

Yukarıdaki şekilde Security sekmesinde bulunan kullanıcı adı ve şifre alanlarını doldurduktan sonra Server Options sekmesindeki RPC ve RPC Out parametrelerini False durumundan True durumuna getirerek OK butonuna tıklayıp Linked Server kurulum aşamasını tamamlayabilirsiniz.

 

Bu ekranı da yukarıdaki resimde olduğu gibi ayarladıktan sonra OK tuşuna basarak işlemleri kaydedip Linked Server kurulumumuzu tamamlamış olmaktayız.

 

MSSQL ortamında Server Objects>Linked Servers altında yukarıda gördüğünüz gibi POSTGRESQL linked serverı eklenmiştir.

Aşağıdaki görüntüde MSSQL ortamından PostgreSQL veri tabanına bir sorgu işlemi yaparak yapmış olduğumuz işlemlerin sonucunu görmüş olacağız.

 

“MSSQL İle PostgreSQL Arasında Linked Server Kurulumu” üzerine bir yorum

Yorum yapın