Bu yazımızda SQL Server’da joblarınız hata verdiğinde mail gönderme işlemi nasıl olur bu konuyu konuşacağız.
Öncelikle “Management” altında “Database Mail” üzerinde sağ tık “Configure Database Mail”e tıklıyoruz.(GÖRSEL-1)
GÖRSEL-1
Gelen ilk sayfada next dedikten sonra GÖRSEL-2’deki ekran karşımıza geliyor. İlk defa kurulum yapacağımız için “Set up Database Mail by performing the following tasks” seçeneğini seçip next’e tıklıyoruz gelen soruya yes’e tıklayıp devam ediyoruz.
Ara bilgi olarakta kurulum yapılan mail hesabını silmek veya ayarlarını değiştirmek için “Manage Database Mail accounts and profiles” sekmesinden ilerlememiz gerekir.
GÖRSEL-2
GÖRSEL-3 üzerinde gelen ekran üzerinde profile name ve description kısımlarını kendimize uygun bir şekilde dolduruyoruz ve Add seçeneğine tıklıyoruz.
GÖRSEL-3
GÖRSEL-4 üzerindeki ekranda account name ve description alanların yine kendimize uygun bir şekilde dolduruyoruz. Burada bizim için önemli iki yer var. Birincisi “Outgoing Mail Server” kısmı diğeri “SMTP Authentication” kısmı.
GÖRSEL-4
Outgoing Mail Server; E-mail address tarafına mail atacak hesabının bilgisini giriyoruz. Server name tarafına kurumunuzun SMTP server name’ini giriyoruz. Port numarasını SMTP default portu 25 çalıştığınız sistem altyapısında farklı bir port verildiyse onu giriniz.(Kurumunuz yada hizmet aldığınız mail server farklı bir port kullanıyorsa onu girmelisiniz.)
SMTP Authentication; Basic authentication seçip yukarıda mail adresini verdiğimizi kullanıcının Active Directory/Exchange Server kullanıcı maili ve şifresinin giriyoruz. Bu hesabın mail gönderme yetkisinin olması gerekiyor. Çalışma yaptığınız kurumun sistem tarafından Exchange veya active directory kısımlarında mail talep ederek gereken SMTP server bilgileri almanız gerekmektedir. Bu iş için kurum içerisindeki bir kullanıcının mail ve AD bilgilerinizi de kullanabilirsiniz ancak tavsiye edilmez. Bu iş için özel kullanılacak bir mail hesabını SMTP(Exchange) server üzerinden talep etmeniz daha faydalı olacaktır.
Gereken bilgileri girdikten sonra OK’a basıp devam ediyoruz.
GÖRSEL-5 üzerinde mail hesabının eklendiğini görüyoruz. Next’e tıklayıp devam ediyoruz.
GÖRSEL-5
Gelen GÖRSEL-6, GÖRSEL-7 ve GÖRSEL-8’deki ekranlarda sırasıyla next, next, finish’e tıklayarak mail tanımlama işlemimizi tamamlıyoruz. GÖRSEL-9’da işlemimizin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
GÖRSEL-6
GÖRSEL-7
GÖRSEL-8
GÖRSEL-9
Mail kurulum işlemlerimiz tamamlandıktan sonra. Test amacıyla bir mail göndereceğiz. Database mail üzerinde sağ tık “Send Test E-Mail” diyoruz. (GÖRSEL-10)
GÖRSEL-10
GÖRSEL-11’de gelen ekran üzerinde test amacıyla bir adet mail gönderiyoruz. Mailin geldiğinden emin olun. Yanlış configurasyon yapıldığında GÖRSEL-9’daki ekran hata vermeyebiliyor.(şifre veya kullanıcı adı farklı girilmiş olabilir) Emin olmak için kendi kurumsal e-postanıza yada izin varsa dış bir e-posta’ya mail göndererekte test yapabilirsiniz.
GÖRSEL-11
Mail gönderme işlemini job üzerinden yaptırmak için SQL Server Agent tarafında aktifleştirmemiz gerekiyor. Bir anlamda SQL Server Agent’ın buna izin vermesi gerekiyor. Bunun için SQL server agent üzerinde sağ tık yapıp “Alert System” sekmesini açıyoruz(GÖRSEL-12). Burada Enable mail profile checkbox’ını işaretledikten sonra database mail seçili geliyor ve önceden oluşturduğumuz mail profile’ı seçiyoruz.
En sonda bulunan “replace tokens for all job responses to alerts” seçeneğini de işaretliyoruz. OK diyip ekranı kapatıyoruz.
GÖRSEL-12
Sonrasında maillerin kime veya hangi mail grubunda gitmesini ayarlamak için SQL Server Agent altında Operators’e sağ tık New Operator’u tıklıyoruz. (GÖRSEL-13)
GÖRSEL-13
GÖRSEL-14 ile gelen ekranda operatöre bir isim veriyoruz ve bu operatör kime/kimlere mail atacaksa veya hangi mail grubuna mail gönderecekseniz “Notification options” altındaki “E-mail name” kısmında o kişilerin epostasını giriyoruz. Birden fazla e-posta adresi gireceksek “;” ile ayırıyoruz.
Burada size tavsiyem SMTP(exchange) tarafını yöneten admin arkadaşınızdan; yeni bir mail grubu kurmasını istemeniz ve o mail grubuna tüm database adminlerin maillerinin eklenmesidir. Böylece önemli joblarınız hata verdiğinde herkesin mail ile bildirim almasını sağlamış olursunuz.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra tüm ayarların etkin olması için SQL Server Agent’ı restart etmeliyiz.
GÖRSEL-14
Şimdi bir job hata verdiğinde/başarılı çalıştığında/tamamlandığında nasıl bildirim alacağız onu ayarlayalım.
GÖRSEL-15’teki gibi istediğimiz bir job’ın Notification sekmesini açıp E-mail seçeneğini tıklıyoruz ve buradan önceden Operator kısmında oluşturduğumuz operatörü seçiyoruz. Sağ tarafından ise job’ın hangi durumda mail atmasını istediğimizi seçiyoruz.
GÖRSEL-15
Yaptığımız işlemleri GÖRSEL-16 üzerinden özetleyecek olursak;
=> Database Mail üzerinde smtp server tarafından aldığımız bilgiler ile maili gönderecek hesap bilgilerini girdik.
=> SQL Server Agent üzerinde mail atacak hesabı Alert System sekmesinde seçtik.
=> Operators üzerinde mailin gideceği hesap bilgilerini girdik. (Bu işlemden sonra SQL Agent’a restart atmayı unutmayalım!)
=> Son olarakta istediğimiz job üzerinde Notifications sekmesinde ayarladığımız mail operator’ünü seçerek mail atılması sağladık.
GÖRSEL-16
0 Yorum