Oracle srvctl Komutunu Tanıyalım (bölüm 1 – status)

Rıdvan Korkmaz

Updated on:

Bu yazıda Oracle Restart bileşeni olan srvctl (Server Control Utility) komutunu inceleyeceğiz. srvctl komutu Oracle GRID yazılımının kurulu ortamlarda bulunur ve özellikle RAC (Real Application Cluster) olmak üzere veritabanı, GRID bileşenlerini yönetmek için kullanılır. Srvctl komutu oracle kullanıcısı ile çalıştırılmalıdır. Sunucu tarafındaki komut olduğu için, komutu çalıştırabilmek adına öncelikle veritabanı sunucularına SSH bağlantısı yapılması gereklidir.

İlk öğrenmemiz gereken komut, nasıl yardım alacağımız olmalıdır. -h parametresi ile srvctl’li çalıştırdığımızda yönetebileceğimiz tüm bileşenler ve onlara ait parametreler açıklamaları ile birlikte ekrana yazılır. Çıktısı uzun olduğu için bir kısmından sonrasını eklemeyelim.

Yardımdan sonraki ilk komutumuz veritabanı durumunu kontrol etmek. Ancak buna ait yardım almak için öncelikle yardım komutunu çalıştıralım.

Yardımdan görüleceği gibi db_uniqune_name (v$database view’inden) değeri VTPROD olan veritabanını aşağıdaki gibi kontrol edebiliriz. RAC ortamı için birden fazla instance olması durumunda tüm instance’lara ait durumları görebiliriz. Her bir node üzerine bağlanıp tek tek bakmaya gerek kalmaz.

Tüm veritabanını değil, sadece bazı instance’ları kontrol etmek için komutumuzu aşağıdaki gibi yazarız. Ek olarak, bu komutu RAC node’larından herhangi biri üzerinde çalıştırabiliriz. Özellikle kontrol edeceğimiz node bağlanmak zorunda değiliz.

Oracle veritabanı hizmeti Listener üzerinden verilmektedir. Listener’leri aşağıdaki gibi kontrol edebiliriz. İsim verilmediğinde ismi LISTENER olan listener’in durumunu gösterir. Bu listener’ler sunucularda hizmet veren local_listener’lerdir. (v$parameter)

SCAN listener’ler RAC’a ait sanal IP’lerden oluşan 3 adet listener’i ifade eder. SCAN_LISTENER’e ait kontrol aşağıdaki gibi yapılır.

RAC ortamında kullanılan ASM (Automatic Storage Management) kontrolünü yapmak için:

ASM’deki disk grupları kontrol etmek için: DATA disk grup ismidir.

Sonraki yazıda srvctl ile bazı bileşenlerin kapatılıp ve açılmasını öğreneceğiz…

“Oracle srvctl Komutunu Tanıyalım (bölüm 1 – status)” üzerine bir yorum

Yorum yapın