Gui Dersleri #3 | Entry Box, Text Box Kullanımı ve Renk Değiştirme, Boyut Değiştirme işlemleri

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Entry Box, Text Box Kullanımı ve Renk Değiştirme, Boyut Değiştirme işlemlerinden bahsediyor olacağım. Bunların nasıl kullanıldığını anlattıktan sonra örnek bir uygulama ile girilen değerlere göre renk değiştirme ve boyut değiştirme işlemlerini yapıyor olacağız. Python GUI uygulamalarında Entry ve Text widgetleri, kullanıcıdan metin girişi almak veya metinleri görüntülemek için kullanılır. Entry widgeti, tek satırlık metin girişi için kullanılır. Kullanıcı, metin kutusuna yazı girerek veri girişi yapabilir. Text widgeti, çok satırlı metin görüntülemek veya düzenlemek için kullanılır. Kullanıcı, Text widgeti içerisinde metinleri görüntüleyebilir veya düzenleyebilir. import tkinter as tk pencere=tk.Tk() pencere.title("gui entry konusuna hoşgeldiniz") pencere.geometry("400x200+500+500") tek_satirlik_giris=tk.Entry() tek_satirlik_giris.pack() cok_Satirli_giris=tk.Text(height="4",width="5") cok_Satirli_giris.pack() pencere.mainloop()   Bu örnekte,  bir Entry widgeti oluşturulur ve pencereye yerleştirilir. Kullanıcı, metin kutusuna yazı girerek veri girişi yapabilir. Ve yine kullanıcı bir Text widgeti oluşturulur ve pencereye yerleştirilir. height ve width parametreleri ile widgetin boyutları belirlenir. Bu şekilde, kullanıcının tek satır veya çok satırlı metinleri giriş yapmasını veya […]

Gui Dersleri #3 | Entry Box, Text Box Kullanımı ve Renk Değiştirme, Boyut Değiştirme işlemleri

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Entry Box, Text Box Kullanımı ve Renk Değiştirme, Boyut Değiştirme işlemlerinden bahsediyor olacağım.
Bunların nasıl kullanıldığını anlattıktan sonra örnek bir uygulama ile girilen değerlere göre renk değiştirme ve boyut değiştirme işlemlerini yapıyor olacağız.

Python GUI uygulamalarında Entry ve Text widgetleri, kullanıcıdan metin girişi almak veya metinleri görüntülemek için kullanılır.

Entry widgeti, tek satırlık metin girişi için kullanılır. Kullanıcı, metin kutusuna yazı girerek veri girişi yapabilir.

Text widgeti, çok satırlı metin görüntülemek veya düzenlemek için kullanılır. Kullanıcı, Text widgeti içerisinde metinleri görüntüleyebilir veya düzenleyebilir.

import tkinter as tk 

pencere=tk.Tk()
pencere.title("gui entry konusuna hoşgeldiniz")
pencere.geometry("400x200+500+500")
tek_satirlik_giris=tk.Entry()
tek_satirlik_giris.pack()
cok_Satirli_giris=tk.Text(height="4",width="5")
cok_Satirli_giris.pack()
pencere.mainloop()

 

Bu örnekte,  bir Entry widgeti oluşturulur ve pencereye yerleştirilir. Kullanıcı, metin kutusuna yazı girerek veri girişi yapabilir. Ve yine kullanıcı bir Text widgeti oluşturulur ve pencereye yerleştirilir. height ve width parametreleri ile widgetin boyutları belirlenir.

Bu şekilde, kullanıcının tek satır veya çok satırlı metinleri giriş yapmasını veya görüntülemesini sağlayabilirsiniz.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

Entry Box ile Girilen Değerlere Göre Renk değiştirme ve Boyut değiştirme işlemleri

import tkinter as tk 
from tkinter import messagebox

pencere=tk.Tk()

pencere.title("boyut ayarla ve renk değiştir")
pencere.geometry("400x300+500+500")
def boyutAyarla():
    boyut_degeri=boyut_giris.get()
    if boyut_degeri=="":
        messagebox.showinfo("Bilgi","lütfen bir değer giriniz")
    else:
        etiket1.config(font=("arial",boyut_degeri))

def renkDegistir():
    renk_degeri=renk_giris.get()
    if renk_degeri=="":
        messagebox.showerror("uyarı","ingilizce bir renk giriniz")
    else:
        etiket1.config(fg=renk_degeri)

boyut_button=tk.Button(text="boyutu ayarla",command=boyutAyarla)
boyut_button.pack()

boyut_giris=tk.Entry()
boyut_giris.pack()

renk_button=tk.Button(text="rengi giriniz",command=renkDegistir)
renk_button.pack()

renk_giris=tk.Entry()
renk_giris.pack()

etiket1=tk.Label(text="python gui dersi")
etiket1.pack()

pencere.mainloop()

 

Bu örnekte, Entry widgetleri kullanarak kullanıcıdan boyut ve renk girişi alınır. Ardından, Button widgetleri ile bu değerlere göre boyutu ayarlamak ve rengi değiştirmek için fonksiyonlar çağrılır.

Kullanıcı boyutu ayarlamak için “Boyutu Ayarla” düğmesine tıklar ve girilen boyut değeri etiket1 üzerindeki metnin yazı tipi boyutunu değiştirir. Girilen değer boş ise bir mesaj kutusu ile uyarı verilir.

Kullanıcı renk değiştirmek için “Rengi Giriniz” düğmesine tıklar ve girilen renk değeri etiket1 üzerindeki metnin rengini değiştirir. Girilen değer boş ise bir hata mesajı gösterilir.

Sonuç olarak, kullanıcıdan alınan değerlere göre metin etiketi üzerinde boyut ve renk değişiklikleri yapılabilir.

 

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

Benzer Yazılar

Gui Dersleri #8 | LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımı

Python 7 ay önce

Arkadaşlar merhaba bu makalemizde sizlere python’da LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımının nasıl yappacağımızı anlatacağım.  Ayrıca size bu konu hakkında çektiğim video’yu bırakıyorum isteyen video izler isteyen aşağıdaki makaleyi okur. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. ☺ LabelFrame kullanımı : LabelFrame widget’ı, bir çerçeve içindeki bir etiketle birlikte bir grup widget’ı oluşturmanıza olanak tanır. LabelFrame widget’ı, bir Frame widget’ının özelliklerine sahiptir ve ayrıca bir başlık etiketi içerir. Bu widget’lar, diğer widget’ları gruplandırmak için kullanılabilir. from tkinter import* pencere=Tk() pencere.title("label Frame örneği") pencere.geometry("400×300+200+200") kisi_bilgileri=LabelFrame(pencere,text="nüfus örneği", width=300,height=200) kisi_bilgileri.pack(pady=30) kisi_ad=Label(kisi_bilgileri,text="ad soyad") kisi_ad.place(x=20,y=20) kisi_ad_giris=Entry(kisi_bilgileri) kisi_ad_giris.place(x=120,y=20) pencere.mainloop()   yukarıdaki kodumuzda görüleceği üzere formlarda widgetların daha düzenli görünmesini sağlayan labelFrame’mizi  kisi_bilgileri=LabelFrame(pencere,text=”nüfus örneği”, width=300,height=200) şeklinde yükseklik ve genişlik değerleri vererek tanımladık. Bundan sonra ise ekleyeceğimiz widgetları pencere üzerinde tanımlamak yerine kisi_ad=Label(kisi_bilgileri,text=”ad soyad”) buradaki gibi kisi_bilgileri adında tanımladığım LabelFrame değişkeni üzerine eklediğimizi belirtiyoruz. kisi_ad_giris.place(x=120,y=20) burada da Entry nesnesini place özelliği ile x ve y değerlerini vererek konumlandırıyoruz. kodumuzun ekran […]

Python Dersleri | Bayrama özel uygulama yapımı

Python 8 ay önce

Arkadaşlar Merhabalar bugunkü makalemizde bayramda aklıma gelen bir uygulama senaryosunu gerçekleştirmesini size anlatıyor olacağım. Bayramda vakit ayırıp bunu yeni gerçekleştirdim umarım beğenirsiniz. Bayramınızı kutluyorum şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. def __init__(self): Burada yapıcı(constructor ) fonksiyonumuzu tanımladık self belirteci  ile burada attribute’lar ve fonksiyonlara ulaşıyor oalcağız. self.pencere = tk.Tk() self.pencere.title("Bayram Uygulaması") self.pencere.geometry("500×400+500+300") burada pencere ayarlamasınız yaptık. self.soru1=tk.Label(self.pencere,text="1. Mezarlık ziyareti yapıldı mı?") self.soru1.grid(row=0,column=0) self.evet1=tk.Button(self.pencere,text="Evet",command=self.mezarlikEvet) self.evet1.grid(row=0,column=1) burada soru etkietimizi ve yanlarından evet ve hayır butonlarını ekledik burada grid(row,column) yapısına değinecek olursak elemanlarımı grid şeklinde bize yerleştirmemizi sağlayacaktır. def mezarlikEvet(self): self.skor+=20 self.evet1.config(state="disabled") self.hayir1.config(state="disabled") self.guncelle() def mezarlikHayir(self): self.evet1.config(state="disabled") self.hayir1.config(state="disabled") self.guncelle() burada ise buttonlarımızın command parametresine karşılık gelen fonksiyonlarımızı doldurduk. if(self.skor>=80): sonuc = "Neredeyse tüm görevleri yapmışssın helal sana be!🎊🎇 " elif(self.skor>=60 and self.skor<80): sonuc = "Kurban bayramının gerekliliklerini orta düzeyde karşılıyorsun. 😊" elif(self.skor>50 and self.skor<60): sonuc = "kurban bayramının olması gerektiği gibi değil maelesef 😔" else: sonuc = "olmaz öyle kardeşim böyle bayramda […]

Gui Dersleri #7 | Canvas kullanımı, Scale kullanımı ve Scrollbar kullanımı ile ilgili işlemler

Python 8 ay önce

Arkadaşlar merhaba bu makalemizde sizlere Canvas(Tuval) kullanımı, Scale(ölçek) kullanımı ve Scrollbar(Kaydırma çubuğu) kullanımının nasıl oluşturacağını anlatıyor olacağım ve bunlarla ilgili örnek uygulama yapacağım. Ayrıca size bununla ilgili yukarıda bir örnek video bırakıyorum isteyen video izler isteyen aşağıdaki makaleyi okur. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. ☺ Canvas(Tuval) kullanımı: Canvas widgeti, Tkinter’da kullanılan bir çizim alanıdır. Bu widgeti kullanarak grafikler, şekiller, metinler ve diğer çizim öğelerini ekrana çizebilirsiniz. Canvas, çeşitli interaktif grafik uygulamaları ve veri görselleştirme için kullanışlıdır. from tkinter import* pencere=Tk() pencere.geometry("300×300+200+200") pencere.title("Canvas örneği") canvas1=Canvas(width=300,height=300,background="gray",highlightthickness=2) canvas1.pack() canvas1.create_rectangle(50,50,100,100,fill="blue") canvas1.create_oval(60,60,150,150,fill="red") canvas1.create_text(50,30,text="merhaba",font="courier 15",fill="yellow") pencere.mainloop()   Bu örnekte, Canvas sınıfını kullanarak bir tuval oluşturuyoruz. width ve height parametreleri tuvalin boyutlarını belirtir. create_rectangle() ve create_oval() metotlarıyla dikdörtgen ve elips gibi çizimler yapabiliriz. Ayrıca create_text() metoduyla da belirtilen özellikte bir text yazısı yazar. Kodlarımızın ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:   Scale(Ölçek) kullanımı Scale widgeti, Tkinter’da kullanılan bir kaydırma çubuğu bileşenidir. Kullanıcının bir aralıktaki bir değeri seçmesini […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele