Python’da Modüller

İbrahim ATLI

Updated on:

Bu makalemizde Python’da modüller konusunu anlatıyor olacağım.

Python’da modüller, kodunuzun parçalarını paketleyerek tekrar kullanılabilirlik, düzen ve etkileşimli programlama sağlayan birimlerdir. Bir modül, fonksiyonlar, sınıflar ve diğer nesneler gibi kodunuzu içeren bir dosyadır. Modüller, Python’ın güçlü kütüphane ve araç setlerini kullanmanızı sağlar.

Modüllerin önemi şunlardır:

  1. Düzen ve Organizasyon: Modüller, kodunuzun mantıklı bir şekilde bölünmesini sağlar. Bir modül içinde ilgili işlevlere sahip kod parçalarını gruplandırarak projenizi düzenlemenize yardımcı olur.
  2. Tekrar Kullanılabilirlik: Modüller, kodunuzu farklı projelerde tekrar kullanmanıza olanak tanır. Özellikle sık kullanılan fonksiyonlarınızı bir modül içine yerleştirerek, bu fonksiyonları her ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz.
  3. Kolay Bakım: Modüller, kodunuzun bakımını kolaylaştırır. Bir modül içindeki bir fonksiyonu veya sınıfı güncellediğinizde, tüm projelerde bu güncellemeyi kullanabilirsiniz. Bu, kodunuzun tutarlılığını ve güncelliğini sağlar.

Şimdi kendi modülümüzü oluşturalım. Örneğin dortIslem_modul.py adında  çalışma dosyamız olsun ve bunu bir modül olarak kullanalım. İçinde DortIslem adında bir sınıf;  toplama(), cikarma(),  çarpma() ve bolme() isimlerinde de fonksiyonlarımız olsun:

 

Biz bu işlemleri olduğu gibi başka bir yerde kullanmak istersek örneğin moduller.py içerisinde  bunları tekrar yazmadan kullanmak istersek moduller.py içerisinde iken  bu dortIslem_modul.py dosyasını buraya dahil ederiz yani import ederiz

from dortIslem_modul import DortIslem burada dortIslem_modul.py dosyasına git ve içindeki DortIslem sınıfını buraya dahil etmekteki amacım içindeki verileri burada kullanmak istememdir.

 

Kodumuzun ekran çıktısı:

Şimdi ise hazır modüllerden bir kaçını nasıl kullanabiliriz bunları görelim:

1.Math modülü

Math modülü, Matematiksel işlemler için işlevler içerir.

Burada daha önce geliştiriciler tarafından yazılmış olan modülleri import modül_adi yazarak ilgili .py dosyamıza dahil ederiz ve kullanmaya devam ederiz.

 

Örneğimizde de görüldüğü üzere import ettiğimiz math modülünü dahil ettik sonra math modülünden sonra “.” (nokta)  yazarak tanımlı fonksiyonları görebiliriz. Biz burada örnek olması açısında pi, karekök ve sin fonksiyonlarını kullanmış olduk.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

2.Random Modülü
Random modülü ise burada rastgele bir sayı oluşturmamızı veya listemizde varsa rastgele bir seçim eleman seçimi yapar.

 

Örneğimizde ise modülümüzü import ettikten sonra random.randint(0,10) random modülü altında randint fonksiyonunu çağırmış oluruz ve burada bize integer tipinde 0-10 arasında bir değer oluşturmasını isteriz.

random.choice(listem) kod parçamızda ise listemde belirlemiş olduğumuz isimlerin choice fonksiyonu ile rastgele seçilmesini sağlamış oluruz.

3. Datetime Modülü
Tarih ve saat işlemleri için kullanılır.

 

Burada guncelTarihi  datetime modülü üzerinden now() fonksiyonu ile yazıyorum sonraki işlemlerde guncelTarih değişkeni üzerinden guncelTarih.hour ve guncelTarih.minute ile saat ve dakikayı yazıyoruz. guncelTarih.isocalendar() işlemiyle de şuan hangi yılda, kaçıncı haftada ve  kaçıncı haftanın günündeyiz onu bize yazar.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

Yorum yapın