Python’da Modüller

Bu makalemizde Python’da modüller konusunu anlatıyor olacağım. Python’da modüller, kodunuzun parçalarını paketleyerek tekrar kullanılabilirlik, düzen ve etkileşimli programlama sağlayan birimlerdir. Bir modül, fonksiyonlar, sınıflar ve diğer nesneler gibi kodunuzu içeren bir dosyadır. Modüller, Python’ın güçlü kütüphane ve araç setlerini kullanmanızı sağlar. Modüllerin önemi şunlardır: Düzen ve Organizasyon: Modüller, kodunuzun mantıklı bir şekilde bölünmesini sağlar. Bir modül içinde ilgili işlevlere sahip kod parçalarını gruplandırarak projenizi düzenlemenize yardımcı olur. Tekrar Kullanılabilirlik: Modüller, kodunuzu farklı projelerde tekrar kullanmanıza olanak tanır. Özellikle sık kullanılan fonksiyonlarınızı bir modül içine yerleştirerek, bu fonksiyonları her ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz. Kolay Bakım: Modüller, kodunuzun bakımını kolaylaştırır. Bir modül içindeki bir fonksiyonu veya sınıfı güncellediğinizde, tüm projelerde bu güncellemeyi kullanabilirsiniz. Bu, kodunuzun tutarlılığını ve güncelliğini sağlar. Şimdi kendi modülümüzü oluşturalım. Örneğin dortIslem_modul.py adında  çalışma dosyamız olsun ve bunu bir modül olarak kullanalım. İçinde DortIslem adında bir sınıf;  toplama(), cikarma(),  çarpma() ve bolme() isimlerinde de fonksiyonlarımız olsun: class DortIslem: def __init__(self): […]

Python’da Modüller

Bu makalemizde Python’da modüller konusunu anlatıyor olacağım.

Python’da modüller, kodunuzun parçalarını paketleyerek tekrar kullanılabilirlik, düzen ve etkileşimli programlama sağlayan birimlerdir. Bir modül, fonksiyonlar, sınıflar ve diğer nesneler gibi kodunuzu içeren bir dosyadır. Modüller, Python’ın güçlü kütüphane ve araç setlerini kullanmanızı sağlar.

Modüllerin önemi şunlardır:

  1. Düzen ve Organizasyon: Modüller, kodunuzun mantıklı bir şekilde bölünmesini sağlar. Bir modül içinde ilgili işlevlere sahip kod parçalarını gruplandırarak projenizi düzenlemenize yardımcı olur.
  2. Tekrar Kullanılabilirlik: Modüller, kodunuzu farklı projelerde tekrar kullanmanıza olanak tanır. Özellikle sık kullanılan fonksiyonlarınızı bir modül içine yerleştirerek, bu fonksiyonları her ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz.
  3. Kolay Bakım: Modüller, kodunuzun bakımını kolaylaştırır. Bir modül içindeki bir fonksiyonu veya sınıfı güncellediğinizde, tüm projelerde bu güncellemeyi kullanabilirsiniz. Bu, kodunuzun tutarlılığını ve güncelliğini sağlar.

Şimdi kendi modülümüzü oluşturalım. Örneğin dortIslem_modul.py adında  çalışma dosyamız olsun ve bunu bir modül olarak kullanalım. İçinde DortIslem adında bir sınıf;  toplama(), cikarma(),  çarpma() ve bolme() isimlerinde de fonksiyonlarımız olsun:

class DortIslem:
    def __init__(self):
        print("Dört işlem sınıfı oluşturuldu")
        
    def toplama(self,a,b):
        return a+b
    def carpma(self,a,b):
        return a*b
    def bolme(self,a,b):
        return a/b
    def cikarma(self,a,b):
        return a-b

 

Biz bu işlemleri olduğu gibi başka bir yerde kullanmak istersek örneğin moduller.py içerisinde  bunları tekrar yazmadan kullanmak istersek moduller.py içerisinde iken  bu dortIslem_modul.py dosyasını buraya dahil ederiz yani import ederiz

from dortIslem_modul import DortIslem burada dortIslem_modul.py dosyasına git ve içindeki DortIslem sınıfını buraya dahil etmekteki amacım içindeki verileri burada kullanmak istememdir.

from dortIslem_modul import DortIslem

nesnem=DortIslem()

print(nesnem.bolme(10,5))
print(nesnem.carpma(10,5))
print(nesnem.toplama(10,5))
print(nesnem.cikarma(10,5))

 

Kodumuzun ekran çıktısı:

Şimdi ise hazır modüllerden bir kaçını nasıl kullanabiliriz bunları görelim:

1.Math modülü

Math modülü, Matematiksel işlemler için işlevler içerir.

Burada daha önce geliştiriciler tarafından yazılmış olan modülleri import modül_adi yazarak ilgili .py dosyamıza dahil ederiz ve kullanmaya devam ederiz.

import math

piSayisi=math.pi
karakokAl=math.sqrt(25)
sin30Degeri=math.sin(30)
print(" Pi sayısının değeri: {}\n karakök Sonucu: {}\n sin(30) değeri: {}  ".format(piSayisi,karakokAl,sin30Degeri))

 

Örneğimizde de görüldüğü üzere import ettiğimiz math modülünü dahil ettik sonra math modülünden sonra “.” (nokta)  yazarak tanımlı fonksiyonları görebiliriz. Biz burada örnek olması açısında pi, karekök ve sin fonksiyonlarını kullanmış olduk.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

2.Random Modülü
Random modülü ise burada rastgele bir sayı oluşturmamızı veya listemizde varsa rastgele bir seçim eleman seçimi yapar.

import random

rastgeleSayi=random.randint(0,10)
print(rastgeleSayi)

listem=["ali","mehmet","ibrahim","hasan","ayşe"]
rastgeleIsim=random.choice(listem)
print(rastgeleIsim)

 

Örneğimizde ise modülümüzü import ettikten sonra random.randint(0,10) random modülü altında randint fonksiyonunu çağırmış oluruz ve burada bize integer tipinde 0-10 arasında bir değer oluşturmasını isteriz.

random.choice(listem) kod parçamızda ise listemde belirlemiş olduğumuz isimlerin choice fonksiyonu ile rastgele seçilmesini sağlamış oluruz.

3. Datetime Modülü
Tarih ve saat işlemleri için kullanılır.

import datetime

guncelTarih=datetime.datetime.now()
print(guncelTarih)

guncelSaat=guncelTarih.hour
print(guncelSaat)

guncelDakika=guncelTarih.minute
print(guncelDakika)
KacinciGunVeHafta=guncelTarih.isocalendar()
print(KacinciGunVeHafta)

 

Burada guncelTarihi  datetime modülü üzerinden now() fonksiyonu ile yazıyorum sonraki işlemlerde guncelTarih değişkeni üzerinden guncelTarih.hour ve guncelTarih.minute ile saat ve dakikayı yazıyoruz. guncelTarih.isocalendar() işlemiyle de şuan hangi yılda, kaçıncı haftada ve  kaçıncı haftanın günündeyiz onu bize yazar.

Kodumuzun ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:

Benzer Yazılar

Gui Dersleri #8 | LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımı

Python 7 ay önce

Arkadaşlar merhaba bu makalemizde sizlere python’da LabelFrame kullanımı ve TopLevel kullanımının nasıl yappacağımızı anlatacağım.  Ayrıca size bu konu hakkında çektiğim video’yu bırakıyorum isteyen video izler isteyen aşağıdaki makaleyi okur. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. ☺ LabelFrame kullanımı : LabelFrame widget’ı, bir çerçeve içindeki bir etiketle birlikte bir grup widget’ı oluşturmanıza olanak tanır. LabelFrame widget’ı, bir Frame widget’ının özelliklerine sahiptir ve ayrıca bir başlık etiketi içerir. Bu widget’lar, diğer widget’ları gruplandırmak için kullanılabilir. from tkinter import* pencere=Tk() pencere.title("label Frame örneği") pencere.geometry("400×300+200+200") kisi_bilgileri=LabelFrame(pencere,text="nüfus örneği", width=300,height=200) kisi_bilgileri.pack(pady=30) kisi_ad=Label(kisi_bilgileri,text="ad soyad") kisi_ad.place(x=20,y=20) kisi_ad_giris=Entry(kisi_bilgileri) kisi_ad_giris.place(x=120,y=20) pencere.mainloop()   yukarıdaki kodumuzda görüleceği üzere formlarda widgetların daha düzenli görünmesini sağlayan labelFrame’mizi  kisi_bilgileri=LabelFrame(pencere,text=”nüfus örneği”, width=300,height=200) şeklinde yükseklik ve genişlik değerleri vererek tanımladık. Bundan sonra ise ekleyeceğimiz widgetları pencere üzerinde tanımlamak yerine kisi_ad=Label(kisi_bilgileri,text=”ad soyad”) buradaki gibi kisi_bilgileri adında tanımladığım LabelFrame değişkeni üzerine eklediğimizi belirtiyoruz. kisi_ad_giris.place(x=120,y=20) burada da Entry nesnesini place özelliği ile x ve y değerlerini vererek konumlandırıyoruz. kodumuzun ekran […]

Python Dersleri | Bayrama özel uygulama yapımı

Python 8 ay önce

Arkadaşlar Merhabalar bugunkü makalemizde bayramda aklıma gelen bir uygulama senaryosunu gerçekleştirmesini size anlatıyor olacağım. Bayramda vakit ayırıp bunu yeni gerçekleştirdim umarım beğenirsiniz. Bayramınızı kutluyorum şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. def __init__(self): Burada yapıcı(constructor ) fonksiyonumuzu tanımladık self belirteci  ile burada attribute’lar ve fonksiyonlara ulaşıyor oalcağız. self.pencere = tk.Tk() self.pencere.title("Bayram Uygulaması") self.pencere.geometry("500×400+500+300") burada pencere ayarlamasınız yaptık. self.soru1=tk.Label(self.pencere,text="1. Mezarlık ziyareti yapıldı mı?") self.soru1.grid(row=0,column=0) self.evet1=tk.Button(self.pencere,text="Evet",command=self.mezarlikEvet) self.evet1.grid(row=0,column=1) burada soru etkietimizi ve yanlarından evet ve hayır butonlarını ekledik burada grid(row,column) yapısına değinecek olursak elemanlarımı grid şeklinde bize yerleştirmemizi sağlayacaktır. def mezarlikEvet(self): self.skor+=20 self.evet1.config(state="disabled") self.hayir1.config(state="disabled") self.guncelle() def mezarlikHayir(self): self.evet1.config(state="disabled") self.hayir1.config(state="disabled") self.guncelle() burada ise buttonlarımızın command parametresine karşılık gelen fonksiyonlarımızı doldurduk. if(self.skor>=80): sonuc = "Neredeyse tüm görevleri yapmışssın helal sana be!🎊🎇 " elif(self.skor>=60 and self.skor<80): sonuc = "Kurban bayramının gerekliliklerini orta düzeyde karşılıyorsun. 😊" elif(self.skor>50 and self.skor<60): sonuc = "kurban bayramının olması gerektiği gibi değil maelesef 😔" else: sonuc = "olmaz öyle kardeşim böyle bayramda […]

Gui Dersleri #7 | Canvas kullanımı, Scale kullanımı ve Scrollbar kullanımı ile ilgili işlemler

Python 8 ay önce

Arkadaşlar merhaba bu makalemizde sizlere Canvas(Tuval) kullanımı, Scale(ölçek) kullanımı ve Scrollbar(Kaydırma çubuğu) kullanımının nasıl oluşturacağını anlatıyor olacağım ve bunlarla ilgili örnek uygulama yapacağım. Ayrıca size bununla ilgili yukarıda bir örnek video bırakıyorum isteyen video izler isteyen aşağıdaki makaleyi okur. Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar dilerim. ☺ Canvas(Tuval) kullanımı: Canvas widgeti, Tkinter’da kullanılan bir çizim alanıdır. Bu widgeti kullanarak grafikler, şekiller, metinler ve diğer çizim öğelerini ekrana çizebilirsiniz. Canvas, çeşitli interaktif grafik uygulamaları ve veri görselleştirme için kullanışlıdır. from tkinter import* pencere=Tk() pencere.geometry("300×300+200+200") pencere.title("Canvas örneği") canvas1=Canvas(width=300,height=300,background="gray",highlightthickness=2) canvas1.pack() canvas1.create_rectangle(50,50,100,100,fill="blue") canvas1.create_oval(60,60,150,150,fill="red") canvas1.create_text(50,30,text="merhaba",font="courier 15",fill="yellow") pencere.mainloop()   Bu örnekte, Canvas sınıfını kullanarak bir tuval oluşturuyoruz. width ve height parametreleri tuvalin boyutlarını belirtir. create_rectangle() ve create_oval() metotlarıyla dikdörtgen ve elips gibi çizimler yapabiliriz. Ayrıca create_text() metoduyla da belirtilen özellikte bir text yazısı yazar. Kodlarımızın ekran çıktısı aşağıdaki gibidir:   Scale(Ölçek) kullanımı Scale widgeti, Tkinter’da kullanılan bir kaydırma çubuğu bileşenidir. Kullanıcının bir aralıktaki bir değeri seçmesini […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele