Sistem Veri Tabanları Data Path’lerinin Değiştirilmesi

SQL Server’da system database’leri, Tüm sisteme, veri tabanlarına ait kritik bilgileri tutar. SQL Engine ilk açılırken bu database’ler altından bilgileri okur ve eğer bilgilerde bir değişme olmazsa açılır ve hizmet verir. Eğer SQL Server Engine açılmaz Properties’inden Startup Paramters altında –e ile başlayan path “ERROR LOG”larının olduğu yoldur. Buradan hata sebebini öğrendikten sonra çözüm yoluna gidebilirsiniz. System Database’lerinin path’ini değiştirmek istiyorsak bunun birçok yolu vardır. En basit yöntem yeni bir disk alıp SQL Server Engini stop ettikten sonra system database’lerini path’leri aynı olacak şekilde kopyalayıp yapıştırdıktan sonra eski diskin adını başka bir disk verip, yeni disk’in adını eski disk’te diske vermektir. Örn. System database’leri eskiden K diskinde durduğunu varsayalım, yeni aldığınız disk N olsun. K diskinin altından kopyalan system database’lerini N diskine yapıştırın. Artık sistemimiz N diskinden hizmet verecek şekilde konumlandırıldı fakat SQL Engine hala system database’lerini K diski olarak görmekte. Sonrasında K diskinin adını Disk Management’tan F olarak değiştirin. […]

Sistem Veri Tabanları Data Path’lerinin Değiştirilmesi

SQL Server’da system database’leri, Tüm sisteme, veri tabanlarına ait kritik bilgileri tutar. SQL Engine ilk açılırken bu database’ler altından bilgileri okur ve eğer bilgilerde bir değişme olmazsa açılır ve hizmet verir. Eğer SQL Server Engine açılmaz Properties’inden Startup Paramters altında –e ile başlayan path “ERROR LOG”larının olduğu yoldur. Buradan hata sebebini öğrendikten sonra çözüm yoluna gidebilirsiniz.

System Database’lerinin path’ini değiştirmek istiyorsak bunun birçok yolu vardır. En basit yöntem yeni bir disk alıp SQL Server Engini stop ettikten sonra system database’lerini path’leri aynı olacak şekilde kopyalayıp yapıştırdıktan sonra eski diskin adını başka bir disk verip, yeni disk’in adını eski disk’te diske vermektir.

Örn. System database’leri eskiden K diskinde durduğunu varsayalım, yeni aldığınız disk N olsun. K diskinin altından kopyalan system database’lerini N diskine yapıştırın. Artık sistemimiz N diskinden hizmet verecek şekilde konumlandırıldı fakat SQL Engine hala system database’lerini K diski olarak görmekte. Sonrasında K diskinin adını Disk Management’tan F olarak değiştirin. N diskini ise K diski olarak değiştirdikten sonra sisteminiz küçük bir operasyonla hizmet vermeye devam edecektir.

Bir diskin adını local disk (A,B,C,D) veya Z diski olarak vermeyin. Bu diskler sistem diskleri olduğu için sizlere sorun yaratabilme durumu vardır. Z diski eskiden Microsoft’un bazı bilgiler için kullandığı disktir. O yüzden bu diski vermeniz risk teşkil etmektedir.

Elinizde var olan diskinizin bulunduğu harfi değiştiremiyorsanız ya da yukarıdaki senaryodan başa bir senaryo ile karşı karşıyasınız. System database’lerinin yerini değiştirmek için bir diğer yöntem ise;

SQL Server Engine stop moduna getirdikten sonra,

ALTER DATABASE[tempdb]MODIFY FILE (NAME =tempdev,FILENAME='E:\SQLData\Tempdb.mdf');

GO

ALTER DATABASE[tempdb]MODIFY FILE (NAME =templog,FILENAME='E:\SQLData\Tempdblog.ldf');

 

Yukarıda tempDB için yapılan işlemleri diğer system database’lerine(master,model,msdb) uygulamalısınız. Özellikle Engine susturulduğu zaman tempDB yeniden oluşturulur taşınmasına gerek yoktur fakat diğer database’lerin sorunsuz kopyalanarak taşınması gerekmektedir.

Modify edilen pathler, Engine start stop ettikten sonra eski yerinden okumaya başlayacaktır. Fakat Engine Stop edildikten sonra Engine=>Properties=>Startup Parameters kısmından master database’nin mdf ve ldf path’in yeni path’inin yeri olarak Update edilmeli. Ve tüm modfiy edilen system database’leri yeni yerine sorunsuz kopyalanarak taşınmalı. Bu işlemler bittikten sonra Engine hala kapalı modda başka bir yerde eski diskin kalıntısı kalmaması için devam ediyoruz…

Taşıma işlemi bittikten sonra Engine=>properties=>Advanced kısmında Dump directory ve Data Path Path’in beslendikleri yer kontrol edilmeli. Eğer C diski ise local disk olduğu için herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.

Bu kısımda Dump directory Advanced kısmından manuel olarak değiştirilebilir. Fakat Data Path’i değiştirmek için regedit kısmından değiştirme yapmalısınız.

Data Path ilk kurulum yaparken setup dosyasının yeridir. Bu kısmı değiştirmek elzem değildir. Fakat aşağıdaki path’ten değiştirmekte fayda vardır.

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft SQL Server\YourSetupSQLName\Setup

Altında SQLDataRoot regeditin altındaki path yeni disk path’i olacak şekilde değiştirilir.

Ayrıca Computer \HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft SQL Server altında tek tek(F3 ile) eski diskin kalıntısının kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir.

Tüm bu path’ler ve regedit’ler yeni path olarak değiştirildikten sonra SQL Server Engine artık start edilebilir. SQL Engine çalıştıktan sonra path’lerini kontol etmenize fayda var.

Benzer Yazılar

SQL SERVER RIGHT-LEFT PARTITION

SQL Server 5 gün önce

SQL Server’da partitioning, büyük veritabanı tablolarını daha yönetilebilir ve performanslı hale getirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, tablonun verilerini fiziksel olarak değil, mantıksal olarak parçalara ayırır. Veriler, belirli bir partition function ve partition scheme kullanılarak farklı bölümlere yönlendirilir. Partitioning, özellikle büyük veri kümeleriyle çalışan veri tabanlarında sorgu performansını artırır ve veri yönetimini kolaylaştırır. Partition Function ve Partition Scheme nedir? Partition Function: Verilerin hangi kriterlere göre bölüneceğini belirler. Örneğin, bir tarih aralığına göre verileri ayırmak. Partition Scheme: Verilerin hangi filegroup’larda depolanacağını belirler.   Örnek olarak Range LEFT ve Range RIGHT olmak üzere iki ayrı tabloda partition nasıl yapılır sizlere göstereceğim. İlk olarak Range LEFT olan partition yapısından başlayacağım. Öncelikle Veri tabanıma yeni filegroup ve file ekliyorum Şimdi sıra FUNCTION ve SCHEME oluşturmakta ben tablomu yıllık olarak partition yaptım sizler ihtiyaçlarınız doğrultusunda aylık,günlük vs yapabilirsiniz. LEFT partition dediğimiz olay vermiş olduğunuz tarih aralığına eşit bir veri geldiğinde bu veriyi solundaki partition […]

Veritabanı Recovery Pending Durumu ve Düzeltme Seçenekleri

SQL Server 2 hafta önce

İçindekilerVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir?Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer?Recovery Pending Durumu Nasıl Çözülür?SonuçKaynaklarVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir? SQL Server’da veritabanları bazı nedenlere bağlı olarak “Recovery Pending” (Kurtarma Bekleme)  moduna geçebilir. Veritabanın düzgün bir şekilde kapatılmaması, eksik veya bozuk log dosyaları, disk depolama sorunları, sistemde yaşanan anormal şekilde çökmeler veya MS SQL Server’daki hatalar bu duruma sebep olabilir. Recovery durumu, aslında veritabanını tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir kurtarma işlemi yürüttüğünü ifade eder ve üç aşamadan oluşur; Analysis (Analiz): Transaction log incelemesi yapılması ve işlemlerin tamamlanma (Commit) durumunun kontrol edilmesi, Redo (Yeniden İşleme): Tamamlanmış (Commit) ancak henüz diske yazılamamış olan işlemlerin yeniden işlenmesi, Undo (Geri Alma): Başlamış (Begin) ancak tamamlanmamış (Commit) işlemlerin  geri alınmasıdır.   Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer? SQL Server Restart Süreci SQL Server servisi restart edildiğinde üzerinde bulunan tüm veritabanları tutarlılığın sağlanması için otomatik olarak recovery moduna girer ve redo/undo işlemleri sürecince devam eder. Ani Sistem […]

SQL Server DMV ve DMF – 6

SQL Server 2 hafta önce

Bu yazımızda DMV ve DMF Serimizin 6.sına devam edeceğiz. Bir önceki seride Memory’ye ilişkin DMV ve DMF’leri ele almıştık. Bu yazıda Memory konusunda devam edeceğiz. SQL server’da Memory kavramı en önemli kavramlardan biridir. Özellikle tüm transaction işlemlerinin önce Buffer sonra disk üzerinden devam ettiğini düşünürsek buffer’ın oynadığı kritik rolü daha iyi anlayabiliriz. Bu yazıda Memory’nin durumunu ve monitör edilmesine bakacağız. Özellikle Performans sorunlarında memory konusunda sorun yaşandığı durumda nasıl okumak gerektiği önemli rol oynamaktadır. Hangi database’de, hangi tablo’da sorun yaşandığına ilişkin bilgilere bu paylaşım sonrasında görebileceğiz. SQL Server’ın Memory kullanım durumunu incelediğimde; select physical_memory_in_use_kb/1048576.0 AS ‘physical_memory_in_use (GB)’, locked_page_allocations_kb/1048576.0 AS ‘locked_page_allocations (GB)’, virtual_address_space_committed_kb/1048576.0 AS ‘virtual_address_space_committed (GB)’, available_commit_limit_kb/1048576.0 AS ‘available_commit_limit (GB)’, page_fault_count as ‘page_fault_count’ from  sys.dm_os_process_memory; Görsel – 1   Physical_memory_in_use: Kullanımda olan Fiziksel Memory miktarını gösterir. locked_page_allocations: Memory’de lock’lanmış olan Page’lerin miktarını belirtir. virtual_address_space_contained: SQL Server VAS(Virtual Adress Space) için ayrılan miktarı belirtir. available_commit_limit: SQL Server tarafından kullanılabilecek Memory Miktarını gösterir. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele