Merhabalar, bu makalemde sizlere SQL Server Always ON AG(Availability Group) yapısından bahsedeceğim.
SQL Server Always ON, HA(Yüksek erişebilirlik) üzerine kurulmuş SQL Server mimarilerinden bir tanesi olup, en gelişmişidir. Yüksek erişilebilirlik artık günümüzün olmazsa olmaz mimarileri arasındadır. Kurum ve kuruluşlar için özellikle üretim bazlı firmalar için ise önemi çok yüksektir. Bu nedenle bu sistemleri yapılandırırken sistemlerin sürekliliğinin sağlanması kesintisi olmaması adına yüksek erişilebilirlik mimarisi çok önem arz etmektedir.
HA yapı ile birlikte sistemsel, donanımsal veya doğal afete karşın kesintisiz çalışma sağlanmaya çalışılmaktadır. Anlaşılacağı üzere HA yapı için öncelikle gerekli alt yapının kurulması gerekmektedir. Sonrasında ise bu alt yapı üzerindeki üst yapının devreye alınması ve yükün değişik bölgelere yayılımı önemlidir. Örnek verecek olursak bir bölgede meydana gelecek olan yangın esnasında bir DataCenter devre dışı kalacak olur ise sistemlerin bundan etkilenmeden çalışması için yüksek erişilebilirlik mimarisinin farklı lokasyonlar üzerine dağıtılması gerekmektedir. Bu bir bakımı sürekli olarak duyduğumuz Disaster Recovery teriminin karşılığıdır.
Always ON yapısını ele aldığımızda, Always ON SQL Server üzerinde kesintisiz çalışma esasına dayanmaktadır. SQL Server üzerinde ihtiyaçlara göre farklı seviyede uygulanan SQL Server Mirroring, SQL Server Log Shipping gibi farklı mimariler bulunmaktadır. Ancak SQL Server Always ON bunlardan en gelişmişidir. Dolayısıyla maliyeti en yüksek olanıdır.
SQL Server üzerinde Always On’u enable etmek için configuration manager ile SQL Server Services kısmında instance’a sağ tıklayıp properties alanına gidiyoruz.
Açılan sekmede AlwaysOn High Availability kısmına gelip Enable AlwaysOn Availability Groups’u tıklayıp ok diyerek bu instance üzerinde Always On’u aktif hale getiriyoruz. Bu işlemi iki sunucuda da Always On yapacağımız instance için gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu işlem servis restart’ı gerektirecektir. Kontrollü olarak sql server servislerinizi restart edebilirsiniz.
Always On’u iki sunucu üzerindeki instance’da aktif hale getirdikten sonra aşağıdaki gibi SSMS üzerinden AlwaysOn High Availability kısmından New Availability Group Wizard’a tıklıyoruz.
Gelen ekranda AG’ye bir isim vermemiz gerekiyor. Ben TEST_AG ismini verdim. Next diyerek ilerliyoruz.
Gelen ekranda oluşturacağımız AG’ye dahil edeceğimiz veritabanları seçiyoruz. AG’ye almaya uygun veritabanlarının Status’u Meets prerequisities şeklinde gelir. SAMPLEDATA’yı seçerek ilerliyoruz.
Bir sonraki ekranda Replicas kısmında add diyerek diğer sunucuda Always On yapacağımız secondary instance’a bağlanıyoruz. Availability Mode ise Synchronous commit olmasına dikkat edin. Biz kuracağımız AG’yi senkron ve otomatik failover olabilecek şekilde set etmek istediğimiz için aşağıdaki şekilde gerekli alanları işaretliyoruz.
Readable Secondary’yi şimdilik No olarak bırakıyoruz. Replicas sekmesinde belirttiğimiz işlemleri yaptıktan sonra Endpoints sekmesine geçiyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.
Aynı sunucuda birden fazla instance kullanıyorsanız her instance için değişik bir endpoint portu kullanmanız gerekecektir. Default endpoint portu 5022 ‘dir. Örneğin 3 instance’ınız var. İlk instance için ag oluştururken yukardaki ekranda default olarak 5022 portu gelir. İkinci instance’ınız için bir ag oluşturacağınız zaman Enpoint URL kısmından portu değiştirmelisiniz. İkinci instance için 5023, üçüncü instance için 5024 portunu kullanabilirsiniz.
Bir değişiklik yapmadan Backup Preferences sekmesine geçiyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Bu ekranda Backupları almak için tercih edilen instance’ı soruyor. İçlerinden birini seçmelisiniz.
Prefer Secondary :Aktif bir secondary sunucu varsa otomatik backuplar secondary sunucudan gerçekleşir. Aktif bir secondary yoksa primary sunucudan gerçekleşir.
Secondary only :Bütün otomatik backuplar secondary sunucudan gerçekleşmek zorundadır.
Primary :Bütün otomatik backuplar primary sunucudan gerçekleşmek zorundadır.
Any Replica :Backuplar primary ve secondary’den gerçekleşebilir.
Sadece primary’i seçerek başka değişiklik yapmadan devam ediyoruz.
Next diyerek ilerliyorum. Bir sonraki ekranda bizden secondary veritabanı ile senkronizasyonun ilk tanımlarken nasıl yapılacağını soruyor. Automatic seeding seçerek next diyoruz.
Bir sonraki ekranda gerekli kontrolleri yapıyor. Eğer bir sorun çıkarsa sorunu çözüp Re-run validation diyebilirsiniz. Sorunu çözmek için Back tuşuna basarak geri gidebilir ve yanlış yaptığınız bir ayarı düzeltip tekrar next diyerek ilerleyebilirsiniz. Bizim kurulumumuzda bir sorun çıkmadı.
Next diyerek ilerliyoruz ve en son summary kısmını başarılı gördükten sonra close diyoruz. Böylece kurulum ve adımları başarılı bir şekilde tamamlamış oluyoruz.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere 🙂
0 Yorum