SQL Server AlwaysON “Not Synchronizing / Suspect”

“Not Synchronizing / Suspect” SQL Serer AlwaysOn mimarisinde bulunan sunucuların veri tabanlarında bu sorunun meydana gelmesinde birçok neden vardır. Bunlar; Ağ Sorunları: AlwaysOn mimarisinde, ana sunucu ve ikincil sunucular arasında veri senkronizasyonu için gerekli olan ağ bağlantısı sorunları. Disk Sorunları: Veri tabanı dosyalarının tutulduğu disklerde disk doluluğu, disk arızası gibi disk sorunlarının meydana gelebilir. Log Dosyası Sorunları: Veri tabanlarının log dosyalarının bozulması veya dolması durumu. Bekleyen İşlemler: Veri tabanında bekleyen bir işlem (örneğin, büyük bir sorgu veya bir yedekleme işlemi) diğer işlemleri engellemesi durumunda. Veri tabanı Bozulması: Veri tabanı dosyalarında veya yapılarında bozulma meydana gelmesi. Bakım Yetersizliği: Düzenli yedekleme, veri tabanı kurtarma işlemleri vb. gibi veri tabanı yönetimi için gerekli düzenli bakımların yapılmaması. Bu gibi durumlarda, genellikle SQL Server hata günlüklerine bakarak daha spesifik bir sorun tespit edilebilir ve ardından uygun çözüm yolları belirlenebilir. Biz bu makalede disk sorunu ile karşılaşacağımız için disk sorununun tespiti ve çözümü üzerine gideceğiz. Karşılaşabileceğimiz […]

SQL Server AlwaysON “Not Synchronizing / Suspect”

“Not Synchronizing / Suspect” SQL Serer AlwaysOn mimarisinde bulunan sunucuların veri tabanlarında bu sorunun meydana gelmesinde birçok neden vardır. Bunlar;

  • Ağ Sorunları: AlwaysOn mimarisinde, ana sunucu ve ikincil sunucular arasında veri senkronizasyonu için gerekli olan ağ bağlantısı sorunları.
  • Disk Sorunları: Veri tabanı dosyalarının tutulduğu disklerde disk doluluğu, disk arızası gibi disk sorunlarının meydana gelebilir.
  • Log Dosyası Sorunları: Veri tabanlarının log dosyalarının bozulması veya dolması durumu.
  • Bekleyen İşlemler: Veri tabanında bekleyen bir işlem (örneğin, büyük bir sorgu veya bir yedekleme işlemi) diğer işlemleri engellemesi durumunda.
  • Veri tabanı Bozulması: Veri tabanı dosyalarında veya yapılarında bozulma meydana gelmesi.
  • Bakım Yetersizliği: Düzenli yedekleme, veri tabanı kurtarma işlemleri vb. gibi veri tabanı yönetimi için gerekli düzenli bakımların yapılmaması.

Bu gibi durumlarda, genellikle SQL Server hata günlüklerine bakarak daha spesifik bir sorun tespit edilebilir ve ardından uygun çözüm yolları belirlenebilir.

Biz bu makalede disk sorunu ile karşılaşacağımız için disk sorununun tespiti ve çözümü üzerine gideceğiz.

Karşılaşabileceğimiz bazı disk arızaları arasında Disk dolulukları, Disk bozulmaları, Disk yavaşlamaları bulunur. Bu gibi sorunların çözümünde aşağıdaki birkaç çözüm yöntemi uygulanabilir.

  1. Performans İzleme ve Analiz:  Anormal disk kullanımı veya gecikmelerini belirleyerek bunların nedenlerini analiz edebiliriz.
  2. Düzgün Kapasite Yönetimi: Disk doluluklarını düzenli olarak izleyerek gerektiğinde disk alanını artırabiliriz.
  3. Yedekleme ve Kurtarma Stratejisi: Düzenli yedekleme işlemleriyle veri kaybını önleyebiliriz.
  4. Disk Yapılandırması ve Optimizasyonu: Veri tabanı ve log dosyalarını farklı disk sürücülerine veya disk gruplarına dağıtarak disk performansını optimize edebiliriz.
  5. Otomasyon ve Uyarılar: SQL Server tarafından sağlanan veya üçüncü taraf araçlarla yapılandırılabilen otomasyon ve uyarılar kullanarak disk sorunlarını tespit ederek hızlı bir şekilde müdahalede bulunabiliriz.

Bu genel bilgilerden sonra bizim yaşadığımız soruna ve çözümüne geçebiliriz.

AlwaysOn mimarisi içerisinde bulunan secondary sunucu içerisinde “U” isimli veritabanına baktığımızda “Not Synchronizing / Suspect” moda geçtiğini görüyoruz.

 

Öncelikle veri tabanının ayağa kaldırmak için “Resume Data Movement” seçeneğine tıklıyoruz ve veri tabanı “Not Synchronizing / In Recovery” moda geçiyor.

 

Ancak veri tabanı ayağa kalkmıyor ve tekrardan “Not Synchronizing / Suspect” moda geçiyor.

Yukarıda belirttiğim üzere SQL Server hata günlüklerine bakarak sorunu tespit ederek uygun çözüm yolları belirlemeliyiz.

 

SQL Server Logs kısmından hata loglarına bakıyoruz. İşte veri tabanının neden “Not Synchronizing / Suspect” moda geçtiğinin nedeni tam da burada yazıyor. Disk dolmuş!

Neyse ki primary sunucuda bulunan DATA08 ismindeki disk alanı secondary sunucuda bulunan DATA08 isimli diskten daha fazla olduğu için veri tabanı hizmet vermeye devam etti.

Diskimizin bulunduğu yola bakarak verilen hata logunun doğruluğundan emin oluyoruz.

Gerekli disk artırımlarını yaptırıyoruz ve ardından data dosyasının görünümü aşağıdaki gibi oluyor.

AlwaysOn mimarisinde secondary sunucumuzda “U_AG” de meydana gelen sorunun çözümünün son kısmına geldik artık.

“U_AG” nin üzerinde  “Resume Data Movement” seçeneğine tıklıyoruz ve veri tabanı disk artırımını yaptığımız için veri tabanının büyüklüğüne bağlı olarak bir süre sonra “Synchronizing” moda geçiyor.

Neyse ki primary sunucuda bulunan DATA08 ismindeki disk alanı secondary sunucuda bulunan DATA08 isimli diskten daha fazla olduğu için veri tabanı hizmet vermeye devam etti.

Benzer Yazılar

SQL SERVER RIGHT-LEFT PARTITION

SQL Server 5 gün önce

SQL Server’da partitioning, büyük veritabanı tablolarını daha yönetilebilir ve performanslı hale getirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, tablonun verilerini fiziksel olarak değil, mantıksal olarak parçalara ayırır. Veriler, belirli bir partition function ve partition scheme kullanılarak farklı bölümlere yönlendirilir. Partitioning, özellikle büyük veri kümeleriyle çalışan veri tabanlarında sorgu performansını artırır ve veri yönetimini kolaylaştırır. Partition Function ve Partition Scheme nedir? Partition Function: Verilerin hangi kriterlere göre bölüneceğini belirler. Örneğin, bir tarih aralığına göre verileri ayırmak. Partition Scheme: Verilerin hangi filegroup’larda depolanacağını belirler.   Örnek olarak Range LEFT ve Range RIGHT olmak üzere iki ayrı tabloda partition nasıl yapılır sizlere göstereceğim. İlk olarak Range LEFT olan partition yapısından başlayacağım. Öncelikle Veri tabanıma yeni filegroup ve file ekliyorum Şimdi sıra FUNCTION ve SCHEME oluşturmakta ben tablomu yıllık olarak partition yaptım sizler ihtiyaçlarınız doğrultusunda aylık,günlük vs yapabilirsiniz. LEFT partition dediğimiz olay vermiş olduğunuz tarih aralığına eşit bir veri geldiğinde bu veriyi solundaki partition […]

SQL SERVER PARTITION SPLIT-MERGE

T-SQL 5 gün önce

Partitioning Nedir? SQL Server’da partitioning (bölümleme), büyük veritabanlarını yönetilebilir parçalara ayırmak amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu sayede büyük veri setlerinin yönetimi daha verimli hale gelir. Tabloyu veya indeksleri birden fazla bölüme ayırarak, her bölümün ayrı bir veri dosyasında saklanmasını sağlarsınız. Bu, sorgu performansını artırabilir ve bakım işlemlerini kolaylaştırabilir. Partition Range Split ve Merge: Range Split: Partitioning aralığını (range) bölme işlemi, mevcut bir partition’un iki ayrı bölüme ayrılması anlamına gelir. Bu, veri büyüdükçe daha ince kontrol sağlamak için yapılabilir. Merge: Partition’ları birleştirme işlemi, veritabanı yapısını sadeleştirmek veya daha büyük veri kümelerini tek bir partition içinde toplamak için kullanılır. Partition split ve merge işlemleri yaparken kullanılan partition tipi çok önemlidir. Range RIGHT ve Range LEFT arasında bazı önemli temel farklar bulunmaktadır. Bu farklar var olan partition yapınızı güncellemek,yeni bir bölümlemeye sahip olmak istediğinizde hali hazırda kullanımda olan partition bölümlemenizin bozulmasına sebebiyet verebilir. Peki nedir bu Farklar; Tablonuzda Range LEFT olan bir partition […]

Veritabanı Recovery Pending Durumu ve Düzeltme Seçenekleri

SQL Server 2 hafta önce

İçindekilerVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir?Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer?Recovery Pending Durumu Nasıl Çözülür?SonuçKaynaklarVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir? SQL Server’da veritabanları bazı nedenlere bağlı olarak “Recovery Pending” (Kurtarma Bekleme)  moduna geçebilir. Veritabanın düzgün bir şekilde kapatılmaması, eksik veya bozuk log dosyaları, disk depolama sorunları, sistemde yaşanan anormal şekilde çökmeler veya MS SQL Server’daki hatalar bu duruma sebep olabilir. Recovery durumu, aslında veritabanını tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir kurtarma işlemi yürüttüğünü ifade eder ve üç aşamadan oluşur; Analysis (Analiz): Transaction log incelemesi yapılması ve işlemlerin tamamlanma (Commit) durumunun kontrol edilmesi, Redo (Yeniden İşleme): Tamamlanmış (Commit) ancak henüz diske yazılamamış olan işlemlerin yeniden işlenmesi, Undo (Geri Alma): Başlamış (Begin) ancak tamamlanmamış (Commit) işlemlerin  geri alınmasıdır.   Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer? SQL Server Restart Süreci SQL Server servisi restart edildiğinde üzerinde bulunan tüm veritabanları tutarlılığın sağlanması için otomatik olarak recovery moduna girer ve redo/undo işlemleri sürecince devam eder. Ani Sistem […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele