SQL Server In-Place Upgrade to 2019 from 2017

Serdar BAYRAK

Bu makalemizde AlwaysOn Mimarisinde SQL Server 2017 olan ortamımızı SQL Server 2019’a upgrade işleminin adımlarını işleyeceğiz. SQL Server’ımızı 2017’den 2019’a yükseltmek istersek bir çok yöntem vardır. Biz burada In-Place Upgrade yöntemi ile yapacağız.

Bu işlemi yaparken Stand-Alone sunucuda yaparsanız kesinti almanız gerekecektir. Always On Mimarisi olan bir ortamda yapıyorsunuz tüm Availibility Group’larınız (AG) Secondary ve Instance üzerinde herhangi bir transaction olmadığından emin olduktan sonra Secondary Node üzerinde işleme başlayınız.

Bu işleme başlamadan önce lütfen tüm IP bilgilerinizi, kullanıcı bilgilerinizi notepad üzerinde not olarak saklayınız. Özellikle Always-On Mimarisinde yapacaksanız log backuplarınızı durdurmanızı tavsiye ederim.

Step 1: DMA Tools Kullanımı

Upgrade işlemi öncesi yükseltmenin yapılacağı instance altındaki (SQL Server 2017) veri tabanlarının SQL Server 2019’a geçtikten sonra sorun yaşaması muhtemel problemleri bize söyleyen. Data Migration Assistan uygulamasını kurduktan sonra o sunucunun ServerName\InstanceName bağlantısını gerçekleştirip tüm veri tabanlarını taramak sizlere çok faydalı olacaktır.

İlgili tool’u indirmek için bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz.

DMA Tool’unu kullandıktan sonra aşağıdaki çıktıya benzer bir sonuç alakcasınız. İsterseniz bu çıktıyı csv veya diğer formatlarda Export Report diyerek alabilirsiniz.

 

Step 2: SQL Server 2019 Setup dosyasını kurulum dosyasını administrator olarak çalıştırarak kurulum ekranı açılır.

Step 3: Setup dosyası üzerinden “Upgrade from a previous version of SQL Server” komutu ile 2017 olan SQL Server sürümümüz 2019’a yükseltmek için ilk adıma başlanır.

Step 4: Kurulum için tüm koşullarını kabul ettikten sonra Next diyerek bir sonraki adıma geçilir.

 

Step 5: Sunucunuz üzerinde birden fazla SQL Server koşabilir bu sebeple hangi Instance’a yükselteceğinizin kararını aşağıda ekrandan seçtikten sonraki adıma geçebilirsiniz. Biz burada 2 Instance’a sahibiz ve Upgrade yapacağımız Instance TEST isimli Instance’ımız olacak.

Step 6: Yükseltme yapacağınız Instance altında hangi feature’larınız varsa onlarda SQL Server 2019’a yükselecektir. Bu feature’ler otomatik olarak seçili gelecektir. Next dedikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Step 7: Instance Configuration’ı seçtikten sonra Next diyerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Step 8: SQL Server’da kullandığımız yada data tipine göre kullanmamızı önerdiğim bir diğer özellik olan Full-Text Search Feature upgrade olması gerektiği için bu ekranı Next dedikten sonra bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Step 9: Full-Text Search Feature, özellikle açıklama yada string dataların fazla alanlarda kullanıldığı için bize bu işlem sonrası dataların göstereceği reaksiyonu SQL Server bizden almamızı istemektedir. Biz burada 7 Numa Node’a sahip olduğumuz için Import seçeneği ile ilerledik. Daha detaylı bilgi almak için SQL Server 2019 Full-Text Upgrade adlı makaleyi okuyabilirsiniz.

Step 10: Seçilen tüm özelliklerin doğru ve hatasız olduğu kontrolü yapıldıktan sonra önümüze açılacak ekranda nelerin değişeceği bilgisi bizlere sunulacaktır. Upgrade dedikten sonra SQL Server 2017’den SQL Server 2019’a yükseltme işlemimiz başlamış olacaktır.

Step 11: Upgrade işlemi doğru olarak tamamlandıktan sonra Sunucunuzu restart etmeniz gerekmektedir.

Step 12: Ben sunucumda 6 tane veri tabanını yükseltme işlemine tabi tuttum. Bu işlemi Always-On Mimarisinde secondary makinede yaptığım için aşağıdaki (Snychronized / In Recovery) modda bekliyorlar olacaktır. Primary Node üzerinde koşan bu veri tabanlarını Secondary Node (Upgrade İşlemine tabi tuttuğum sunucu) üzerinde failover yaptığımda bu veri tabanlarının bu sunucu üzerinden hizmet vermeye devam edeceğim. Eğer burada transcationlarınız bu Node üzerine erişim sıkıntısı var ise lütfen detaylı olarak inceleme yapınız. IIS katmanı ve Ağ katmanında incelemeniz gereken durumlar olabilir.

Step 13: Primary Node üzerinden Scondary Node üzerine Availability Group failover yapıldıktan sonra aşağıdaki gibi database’ler Snychronized modda olarak çalışacak ve hizmet vermeye devam edecektir. SQL Server 2017’den SQL Server’a In-Place Upgrade işlemi sağlıklı bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

Yorum yapın