Bilindiği üzere MSSQL üzerindeki databaseler için temelde 3 farklı backup yöntemi vardır. Full backup, differansiyel backup ve transaction backup. Full backup database’in tam bir görüntüsünü içerir. Diferansiyel backup ise full backup aldındıktan sonraki değişiklikleri içeren backuptır. Transaction backup ise transactional işlemlerin tutulduğu LDF dosyalarının yedeklenmesidir. Ve full backup sonrasındaki değişikleri ardışık olarak tutarlar. Backup çeşitleri ile alakalı ayrıntılı bir makaleyi yakın zamanda yayınlayacağız, şimdilik bu konuları bildiğinizi farz edip öyle devam edeceğim.
Bir beyin fırtınası yapacak olursak A database’inin düzenli olarak tran (transaction) backupları alınıyorsa ve ben bu veritabanının önce full backupını sonrasında ise tran backuplarını başka bir sunucuya restore edersem nihayetinde elimde tran alınma ve karşıya yüklenme süresi kadar geriden gelen bir kopya elde etmiş olmaz mıyım? Logshipping ile yapılan işlem aslında tam olarak da budur.
Tran backupları yüklemenenin 3 farklı yöntemi vardır. Tran backuplar RECOVERY, NORECOVERY ve STANDBY modlarda restore edilebilir.
RECOVERY: Bu modda restore edilen tran backup sonrasında veri tabanı açılır ve hem okumaya hem yazmaya izin verilir. Ancak veri tabanı açıldığı için bunun üzerine tekrar yeni bir tran backup yüklenemez. Tekrardan Full backup yüklemek ve onun üzerine tekrardan ilgili tarihe kadar olan Tran backupları yüklemek gerekir.
NORECOVERY: Bu modda restore edildikten sonra veri tabanı açılmaz. Hem okumaya hemde yazmaya izin verilmez. Ancak elimizde her an açabileceğimiz bir veri tabanı kopyası olmuş olur.
RESTORE DATABASE veritabaniadi WITH RECOVERY
Komutu kullanılarak veri tabanı kolayca açılabilir. Bu modda veritabanı üzerine ardışık olarak tranlardan yükleme yapılmasına izin verir.
STANDBY: Bu modda ise restore edilen veri tabanı yanlızca okunabilir modda açılacaktır. Ayrıca veri tabanı içerisinde herhangi bir transactional işlem yapılamadığı için norecovery modda olduğu gibi üzerine yeni bir tran yüklenebilir.
Logshipping yapılırken bu yukarıda bahsettiğim 3 moddan 2si kullanılabilir. NORECOVERY ve STANDBY.
Öncelikle bu makale için hazırladığım ortamdan bahsedeyim. Makinama 2 adet INSTANCE kurulumu yaptım. SERVER1 ve SERVER2 şeklinde. Microsoft’un örnek veritabanlarından olan AdventureWorks veri tabanını SERVER1 üzerine restore ettim.
Yapılacak işlemler tran backupların alınması ve geri yüklenmesi temelli olduğu için işlemi yapacağımız veri tabanının Full ya da Bulk-Logged modda olması gerekir. Zaten aksi takdirde transaction loğları olmayacaktır. Bunun için öncelikle veri tabanı özellikleri option kısmından veri tabanını Full moda çekiyorum.
Logshippingi kurduğumuzda 4 farklı JOB oluşacak. Bu joblardan biri transaction backupları alacak. Diğeri alınan backup’ı hedef sunucuya kopyalayacak. Bir diğeri hedef sunucuya kopyalanan tran backup’ı restore edecek. Sonuncu job ise monitöring vazifesini gerçekleştirecek.
Veritabanına sağ tıklayıp task > ship transaction log tıklıyoruz. Aynı ekrana veri tabanına sağ tıklayıp properties diyerek de ulaşabiliriz.
Ensable diyerek aktif ediyoruz. Backup setting tıklıyoruz ve ayarlamalarımızı yapmaya başlayacağız.
Açılan ekranı biraz tanıyalım.
Network path ile başlayan kutucuğa ağ üzerinde her iki sunucunun erişebildiği bir path yazıp bacupları oraya almasını söyleyebilirsiniz. Ya da if the backup folder is located on… şeklinde devam eden kutucuğa local bir path yazabilirsiniz. Ancak kullanacağınız local path’e ikinci sunucunun erişimi olması gerekmektedir.
72 yazan kısım kaç saat sonra (dakika ve gün olarak da ayarlanabilir) alınan backupların silineceğini belirler.
1 yazan kısım ise kaç saat sonra backup alınmazsa alarm üretileceğini belirtir. Şimdilik olduğu gibi bırakıyorum.
Job name oluşturulacak backup jobının ismini belirtir. Schedule kısmı ise bu JOB’ın ne kadar sürede çalıştırılacağını belirtir. Default olarak 15 dkda bir alınacak şekildedir. O şekilde bırakacağım.
Backup alınma işini hallettik ve sıra ikinci instance’ımız ayarlamaya geldi. Add kısmından 2. İnstance’ımızı ekleyelim.
Initialize Secondery Database kısmında:
Yes generate a full backup seçilirse 1. Sunucudan full backup alıp 2. Sunucuya restore eder.
Yes restore a full backup seçilirse mevcutta alınan bir full backup 2. Sunucuya restore eder.
No, the secondery database… kısmı seçilirse kendimizin manuel olarak bir full backup alıp restore etmemiz gerekir.
Copy Files sekmesine geçtiğimizde ise 2. Sunucuda bir path girmemiz istenir. Bu path üzerine alınan backuplar kopyalanacaktır.
Restore Transaction Log sekmesi bizim en önemli ayarlarımızdan birini ihtiva eder. Logshipping’i okunabilir bir replica için yapacaksak bu kısımda kesinlikle standby mod seçmemiz gerekiyor.
Disconnect users in the database seçeneğini seçersek veri tabanına bağlı bir kullanıcı varsa o kullanıcının bağlantısını koparacaktır.
Eğer bir monitöring sunucumuz varsa logshipping işlemlerini o monitöring sunucusu ile izleyebiliriz. Benim şuan böyle bir sunucum yok sadece işlemin nasıl yapılacağını göstermek adına 2. Sunucumu monitöring sunucusu olarak ayarlayacağım.
Her şey başarılı ise aşağıdaki görüntüyü göreceksiniz.
Restore edilen son transaction logları kontrol edebileceğiniz scripte tıklayarak ulaşabilirsiniz.
0 Yorum