SQL SERVER SERViS RESTART HATASI

Bu haftaki yazımızda karşılan bir hata üzerindeki; logları ve çözümünü anlatacağım. Aşağıdaki GÖRSEL-1’de görüldüğü üzere SQL servisini restart ettiğimiz sırada bir hata ile karşılaşıyoruz. Servis running state’e geçemiyor. “The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consult the event log or other applicable error logs for details” şeklinde bir uyarı veriyor. Hatanın çözümüne doğru ilerlerken farklı servis hesaplarıyla veya “Local System” hesabı ile restart etmeye çalıştığınızda servis ilginç bir şekilde ayağa kalkıyor. Ancak Always on sistem çalışıyorsanız farklı servis hesaplarını kullandığınızda always on size haberleşme izni vermiyor. Aynı hesabın şifresi ile ilgili sorunlar olduğu düşünüp hesabın şifresini de değiştirdiğiniz de yine sonuç alamıyorsunuz. Burdan yola çıkıldığında sıkıntı servis hesabında gibi görünüyor olabilir ancak çözüme geçildiğinde regedit üzerinde yapacağımız bir işlem ile sorunu çözüyoruz. Servis hesabının kaydının olduğu regedit kaydını siliyoruz. Regedit üzerindeki servis hesap bilgisi güncellendiğinde sorun çözülmüş olmakta. GÖRSEL-1  Servis restart edildiğinde SQL’in verdiği Error […]

SQL SERVER SERViS RESTART HATASI

Bu haftaki yazımızda karşılan bir hata üzerindeki; logları ve çözümünü anlatacağım. Aşağıdaki GÖRSEL-1’de görüldüğü üzere SQL servisini restart ettiğimiz sırada bir hata ile karşılaşıyoruz. Servis running state’e geçemiyor. “The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consult the event log or other applicable error logs for details” şeklinde bir uyarı veriyor.

Hatanın çözümüne doğru ilerlerken farklı servis hesaplarıyla veya “Local System” hesabı ile restart etmeye çalıştığınızda servis ilginç bir şekilde ayağa kalkıyor. Ancak Always on sistem çalışıyorsanız farklı servis hesaplarını kullandığınızda always on size haberleşme izni vermiyor. Aynı hesabın şifresi ile ilgili sorunlar olduğu düşünüp hesabın şifresini de değiştirdiğiniz de yine sonuç alamıyorsunuz.

Burdan yola çıkıldığında sıkıntı servis hesabında gibi görünüyor olabilir ancak çözüme geçildiğinde regedit üzerinde yapacağımız bir işlem ile sorunu çözüyoruz. Servis hesabının kaydının olduğu regedit kaydını siliyoruz. Regedit üzerindeki servis hesap bilgisi güncellendiğinde sorun çözülmüş olmakta.

GÖRSEL-1 

  • Servis restart edildiğinde SQL’in verdiği Error logları aşağıya yazdım.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Error: 17190, Severity: 16, State: 1.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Initializing the FallBack certificate failed with error code: 1, state: 20, error number: 0.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Unable to initialize SSL encryption because a valid certificate could not be found, and it is not possible to create a self-signed certificate.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Error: 17182, Severity: 16, State: 1.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     TDSSNIClient initialization failed with error 0x80092004, status code 0x80. Reason: Unable to initialize SSL support. Cannot find object or property.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Error: 17182, Severity: 16, State: 1.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     TDSSNIClient initialization failed with error 0x80092004, status code 0x1. Reason: Initialization failed with an infrastructure error. Check for previous errors. Cannot find object or property.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Error: 17826, Severity: 18, State: 3.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Could not start the network library because of an internal error in the network library. To determine the cause, review the errors immediately preceding this one in the error log.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     Error: 17120, Severity: 16, State: 1.

2024-01-25 22:18:00.64 spid11s     SQL Server could not spawn FRunCommunicationsManager thread. Check the SQL Server error log and the Windows event logs for information about possible related problems.

Error loglar okunduğunda SSL sertifika ile ilgili bir hata olduğu kanısına varabiliyoruz. Ancak hata aldığımız sistemde SQL servisi sertifika ile çalışmıyordu. SQL Servis hesabının sunucuda gezici profil oluşturduğunu fark ettik.

ÇÖZÜME GEÇECEK OLURSAK;

Çalıştır üzerinden regedit’e giriyoruz ve GÖRSEL-2’deki dizine kadar iniyoruz;

\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList(GÖRSEL-2)

GÖRSEL-2

Burada dikkatinizi uzantısı “.bak” olan dosyalar çekmelidir. Bir veya daha fazla sayıda olabilir. Uzantısı bak olan aynı zamanda bizim servis kullanıcımızın bilgisini içeren dosyayı sileceğiz.

Tabi silmeden önce bir yedeğini almamız gerekiyor. (GÖRSEL-3). Sileceğimiz kullanıcının dosyası üzerine gelip sağ tık->export deyip kolay ulaştığımız yere kopyalıyoruz. Aksi bir durumunda yedeği lazım olursa, yedek dosyası üzerine çift tıklayarak sildiğimiz kullanıcı regedit dosyasının tekrar yüklenmesi sağlayabiliyoruz.

GÖRSEL-3

NOT: GÖRSEL-2’de görünen ProfileList klasörüne de kısaca değinecek olursak. O server da oturum açan tüm kullanıcıları gösteriyor. Biz burada servis kullanıcısına ait olanı siliyoruz. Servis restart’ı yaparken Windows tekrar yüklüyor. Sonucunda hata çözülüyor.

Sonuca gelirsek; ProfileList klasörü içerisinde servis kullanıcı bilgisini içeren dosyayı sağ tık->delete ile siliyoruz. Sonrasında servisi restart ettiğimizde servis ayağa kalkmış oluyor. (GÖRSEL-4)

GÖRSEL-4

Benzer Yazılar

SQL SERVER RIGHT-LEFT PARTITION

SQL Server 5 gün önce

SQL Server’da partitioning, büyük veritabanı tablolarını daha yönetilebilir ve performanslı hale getirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, tablonun verilerini fiziksel olarak değil, mantıksal olarak parçalara ayırır. Veriler, belirli bir partition function ve partition scheme kullanılarak farklı bölümlere yönlendirilir. Partitioning, özellikle büyük veri kümeleriyle çalışan veri tabanlarında sorgu performansını artırır ve veri yönetimini kolaylaştırır. Partition Function ve Partition Scheme nedir? Partition Function: Verilerin hangi kriterlere göre bölüneceğini belirler. Örneğin, bir tarih aralığına göre verileri ayırmak. Partition Scheme: Verilerin hangi filegroup’larda depolanacağını belirler.   Örnek olarak Range LEFT ve Range RIGHT olmak üzere iki ayrı tabloda partition nasıl yapılır sizlere göstereceğim. İlk olarak Range LEFT olan partition yapısından başlayacağım. Öncelikle Veri tabanıma yeni filegroup ve file ekliyorum Şimdi sıra FUNCTION ve SCHEME oluşturmakta ben tablomu yıllık olarak partition yaptım sizler ihtiyaçlarınız doğrultusunda aylık,günlük vs yapabilirsiniz. LEFT partition dediğimiz olay vermiş olduğunuz tarih aralığına eşit bir veri geldiğinde bu veriyi solundaki partition […]

Veritabanı Recovery Pending Durumu ve Düzeltme Seçenekleri

SQL Server 2 hafta önce

İçindekilerVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir?Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer?Recovery Pending Durumu Nasıl Çözülür?SonuçKaynaklarVeritabanı Recovery Pending Durumu Nedir? SQL Server’da veritabanları bazı nedenlere bağlı olarak “Recovery Pending” (Kurtarma Bekleme)  moduna geçebilir. Veritabanın düzgün bir şekilde kapatılmaması, eksik veya bozuk log dosyaları, disk depolama sorunları, sistemde yaşanan anormal şekilde çökmeler veya MS SQL Server’daki hatalar bu duruma sebep olabilir. Recovery durumu, aslında veritabanını tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir kurtarma işlemi yürüttüğünü ifade eder ve üç aşamadan oluşur; Analysis (Analiz): Transaction log incelemesi yapılması ve işlemlerin tamamlanma (Commit) durumunun kontrol edilmesi, Redo (Yeniden İşleme): Tamamlanmış (Commit) ancak henüz diske yazılamamış olan işlemlerin yeniden işlenmesi, Undo (Geri Alma): Başlamış (Begin) ancak tamamlanmamış (Commit) işlemlerin  geri alınmasıdır.   Veritabanı Neden Recover Pending Duruma Düşer? SQL Server Restart Süreci SQL Server servisi restart edildiğinde üzerinde bulunan tüm veritabanları tutarlılığın sağlanması için otomatik olarak recovery moduna girer ve redo/undo işlemleri sürecince devam eder. Ani Sistem […]

SQL Server DMV ve DMF – 6

SQL Server 2 hafta önce

Bu yazımızda DMV ve DMF Serimizin 6.sına devam edeceğiz. Bir önceki seride Memory’ye ilişkin DMV ve DMF’leri ele almıştık. Bu yazıda Memory konusunda devam edeceğiz. SQL server’da Memory kavramı en önemli kavramlardan biridir. Özellikle tüm transaction işlemlerinin önce Buffer sonra disk üzerinden devam ettiğini düşünürsek buffer’ın oynadığı kritik rolü daha iyi anlayabiliriz. Bu yazıda Memory’nin durumunu ve monitör edilmesine bakacağız. Özellikle Performans sorunlarında memory konusunda sorun yaşandığı durumda nasıl okumak gerektiği önemli rol oynamaktadır. Hangi database’de, hangi tablo’da sorun yaşandığına ilişkin bilgilere bu paylaşım sonrasında görebileceğiz. SQL Server’ın Memory kullanım durumunu incelediğimde; select physical_memory_in_use_kb/1048576.0 AS ‘physical_memory_in_use (GB)’, locked_page_allocations_kb/1048576.0 AS ‘locked_page_allocations (GB)’, virtual_address_space_committed_kb/1048576.0 AS ‘virtual_address_space_committed (GB)’, available_commit_limit_kb/1048576.0 AS ‘available_commit_limit (GB)’, page_fault_count as ‘page_fault_count’ from  sys.dm_os_process_memory; Görsel – 1   Physical_memory_in_use: Kullanımda olan Fiziksel Memory miktarını gösterir. locked_page_allocations: Memory’de lock’lanmış olan Page’lerin miktarını belirtir. virtual_address_space_contained: SQL Server VAS(Virtual Adress Space) için ayrılan miktarı belirtir. available_commit_limit: SQL Server tarafından kullanılabilecek Memory Miktarını gösterir. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele