Adım Adım Windows Server 2019 Failover Cluster Kurulumu

Bu yazımızda Windows Failover Cluster nedir, nasıl kurulur konusunu inceleyeceğiz. Failover Cluster, kendi içinde barındırdığı nodeların birbirleri ile konuşmasını, haberleşmesini sağlayan ve sağlıksız olması durumunda sistemin ayakta kalmasına ya da kalmamasına karar veren teknolojidir. Buradaki amaç Kernel seviyesinde yaşanacak hatalara, donanımsal sorunlara ve erişim problemlerine karşı sistemi koruma görevi üstlenir. Failover Cluster Teknolojisinde sadece node’lar değil node dışında disk, file veya benzeri objeleri de konumlandırabilirsiniz. Microsoft bu teknolojiyi kullanabilmemiz için Windows operation sistemine sahip fiziksel sunucu içinde sanallaştırmayı sağlayan Hyper-V kurmamızı istemektedir. Bunu şöyle düşünebiliriz. Hyper-V bizim binamız ve bahçemizin bulunduğu ortam olsun, failover cluster bizim binamızı, failover cluster’a eklediğimiz node veya file gibi objeler de odamızı oluşturur. Böylece tüm bina birbiri ile ilişkili olur. Fakat her biri kendi içinde bağımsızdır. Yaşanılacak olası durumda hatanın tespiti ve sorunun çözümü için hangi adresin doğru adres olduğunu görmede bizlere yardımcı olur. Bu maksatla Hyper-V bize yüksek erişebilirlik sağlamaktadır. Biz yazımızda 2 node […]

Adım Adım Windows Server 2019 Failover Cluster Kurulumu

Bu yazımızda Windows Failover Cluster nedir, nasıl kurulur konusunu inceleyeceğiz.

Failover Cluster, kendi içinde barındırdığı nodeların birbirleri ile konuşmasını, haberleşmesini sağlayan ve sağlıksız olması durumunda sistemin ayakta kalmasına ya da kalmamasına karar veren teknolojidir. Buradaki amaç Kernel seviyesinde yaşanacak hatalara, donanımsal sorunlara ve erişim problemlerine karşı sistemi koruma görevi üstlenir.

Failover Cluster Teknolojisinde sadece node’lar değil node dışında disk, file veya benzeri objeleri de konumlandırabilirsiniz. Microsoft bu teknolojiyi kullanabilmemiz için Windows operation sistemine sahip fiziksel sunucu içinde sanallaştırmayı sağlayan Hyper-V kurmamızı istemektedir.

Bunu şöyle düşünebiliriz. Hyper-V bizim binamız ve bahçemizin bulunduğu ortam olsun, failover cluster bizim binamızı, failover cluster’a eklediğimiz node veya file gibi objeler de odamızı oluşturur. Böylece tüm bina birbiri ile ilişkili olur. Fakat her biri kendi içinde bağımsızdır. Yaşanılacak olası durumda hatanın tespiti ve sorunun çözümü için hangi adresin doğru adres olduğunu görmede bizlere yardımcı olur. Bu maksatla Hyper-V bize yüksek erişebilirlik sağlamaktadır.

Biz yazımızda 2 node üzerinden ve windows kurulumlarının yapıldığı kısımdan sonraki aşamanın kurumlarımızı yapacağız.

Step 1: Windows Server Manager ekranını açtıktan sonra “Add roles and features” özelliğine tıklıyoruz.

Step 2: Yeni ekleyeceğimiz Role veya Feature’ları başlatmak için next diyoruz.

Step 3: Role veya Feature eklemek için next diyoruz.

Step 4: Yeni eklenecek olan Failover Clustering Feature’ını hangi sunucuda eklemek istiyorsak onu seçiyoruz.

Step 5: Failover Clustering Fetaure’ı “File and Storage Services” bölümünde yer alır ve bu role default olarak seçili gelir. Next diyerek Features ekranına geçiyoruz.

Step 6: Failover Clustering Feature seçtikten sonra add features seçeneğini işaretliyoruz.

Step 7: Ekledikten sonra Failover Clustering özelliği seçili olarak gelecektir.

Step 8: Bu özelliğin Windows’a yüklenmesi için Install diyoruz. Kurulumun sağlıklı olması için “Restart the destination server automatically if required” seçeneğinin seçilmesini öneririm.

Step 9: Yükleme tamamlandıktan sona Close dedikten sonra ekranı kapatabilirsiniz. Kurulumunuz doğru bir şekilde tamamlanmıştır.

Step 10: Windows Server 2019’a yüklediğimiz Failover Cluster Manager içinde aktif olarak rol alacak Server’ların validate edilmesi gerekmektedir. Bu serrver’ların, disk ya da network veya başka bir konfigürasyonunda hata varsa sorunu bulup çözmemiz gerekmektedir.

Bu yüzden Server Manager ekranının sağ üst köşesinden Tools tabına tıklayıp Failover Cluster Manager’ı açıyoruz.

Step 11: Failover Cluster Manager Ekranı içinden Management bölümündeki Validate Configure kısmını tıklıyoruz.

Step 12: Cluster içinde hizmet verecek Node’ları validate etmek için ekliyoruz.

Step 13: Microsoft’un tavsiye ettiği konfigürasyondaki her şey test edilmelidir. Fakat bazen disk validate uzun sürebiliyor zamandan tasarruf etmek için “Run only tests I select” seçeneğini seçerek disk validate kısmını dışarıda bırakabilirsiniz.

Step 14: Seçtiğimiz 2 Node validate etmek için Next diyoruz.

Step 15: Node’lar için validate başlatıldıktan sonra yükleme tamamlanır.

Step 16: Validate bittikten sonra, genel durumu özetleyen bir rapor sunulacaktır.

Step 17: Sunuculan raporda hangi node’lar valide edildi, saat kaçta başladı ve kaçta bitti. Validate sonucunda herhangi bir hata ya da error varmı. Bilgisini görebilirsiniz. Aşağıdaki category’e tıklayarak detaya ilişkin Bilgiler Bulabilirsiniz.

Step 18: Failover Cluster Manager Ekranı, Management bölümünden Create Cluster dedikten sonra Cluster kurulumu başlatılır.

Step 19: Cluster adımızı ve Cluster içinde hizmet verecek Node’larımız seçildikten sonra next diyerek ilerliyoruz. Ayrıca “Add all eligible storage to the cluster” seçeneği default olarak seçili gelecektir. Bu seçenek size Cluster’da node’ların düşmesi durumunda Vote dağılımında fayda sağlaması için gerekmektedir. Fakat biz sistemimizde “Witness File Share” ile bunu sağlayacağımız için seçili olmadan devam edip bir sonraki adımlara Witness File Share ekleyeceğiz.

Step 20: Cluster Kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanır.

Step 21: Cluster’ın ayakta kalabilmesi ve Cluster içinde ayakta kalabilen Vote yetkisi olan objelerin Vote oranının %50 ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu sebeple olası 2 Node faal durumunda ve 3 Node olması durumunda Cluster’ın ayakta kalabilmesini Witness File Share ile sağlayabiliriz. Bu sebep ile Cluster’a Witness File Share Ekleyeceğiz.

 

Benzer Yazılar

SQL SERVER SERViS RESTART HATASI

SQL Server 2 hafta önce

Bu haftaki yazımızda karşılan bir hata üzerindeki; logları ve çözümünü anlatacağım. Aşağıdaki GÖRSEL-1’de görüldüğü üzere SQL servisini restart ettiğimiz sırada bir hata ile karşılaşıyoruz. Servis running state’e geçemiyor. “The request failed or the service did not respond in a timely fashion. Consult the event log or other applicable error logs for details” şeklinde bir uyarı veriyor. Hatanın çözümüne doğru ilerlerken farklı servis hesaplarıyla veya “Local System” hesabı ile restart etmeye çalıştığınızda servis ilginç bir şekilde ayağa kalkıyor. Ancak Always on sistem çalışıyorsanız farklı servis hesaplarını kullandığınızda always on size haberleşme izni vermiyor. Aynı hesabın şifresi ile ilgili sorunlar olduğu düşünüp hesabın şifresini de değiştirdiğiniz de yine sonuç alamıyorsunuz. Burdan yola çıkıldığında sıkıntı servis hesabında gibi görünüyor olabilir ancak çözüme geçildiğinde regedit üzerinde yapacağımız bir işlem ile sorunu çözüyoruz. Servis hesabının kaydının olduğu regedit kaydını siliyoruz. Regedit üzerindeki servis hesap bilgisi güncellendiğinde sorun çözülmüş olmakta. GÖRSEL-1  Servis restart edildiğinde SQL’in verdiği Error […]

SQL’DE İKİ NODE’UN RESOLVING DURUMA DÜŞMESİ VE ÇÖZÜMÜ

SQL Server 1 ay önce

Bu yazımızda failover olma işlemi esnasında karşılaşılan bir durumdan kısaca bahsedeceğim. Kısa bir yazı olacak ama önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen failover olmak istediğinizde cluster secondary’e node’a failover olamaz, hem secondary hem de primary node’unuz resolving durumuna geçer. Bu durumla daha çok otomatik failover olma durumlarında karşılaşılır çünkü sistem failover’a aslında hazır değildir ancak cluster bunu bir şekilde bilemez. Failover olma gerçekleşemez bir anlamda sql cluster askıda kalır ve hiçbir sunucu da sql engine çalışmaya devam edemez. (GÖRSEL-1) GÖRSEL-1 GÖRSEL-1 üzerinde gördüğünüz üzere availability group resolving duruma düşer. Availability replica’lar üzerinde de gördüğünüz üzere primary ve secondary tüm node’lar resolving state’e düşer. Böyle bir durumunda iki farklı çözüm yolumuz var;   Çözüm: ikinci node’a sunucu restart’ı atmak. Bu noktada secondary sql node’a servis restart atmak işe yaramıyor. Zaten db’ler iki taraflı resolving modda. O sebeple ancak sunucu restart atıldığında cluster ayakta olan sunucuyu görüyor ve askıda kalma durumundan ilk başta primary […]

Query Store Nedir?

SQL Server 1 ay önce

Query Store ile birlikte execution planın seçimi ve bu sürecin performansa etkisini anlayabiliriz. SQL Server içerisinde bulunan Query Store özelliği, çalıştırılan sorguların execution planını ve bu sırada oluşan istatistiklerini otomatik olarak yakalar. Böylece query plan değişikliği ile oluşan problemleri de hızlı ve kolay şekilde fark edebiliriz. Elinizde bulunan bir sorguya ait query plan zamanla değişebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Tablo yapısına yeni bir column eklenmesi Veri tipinin değiştirilmesi Sorgularda yeni parametrelerin eklenip çıkarılması Verilerde, schemalarda veya sorgu parametrelerindeki değişiklik Burada önemli olan ise bazen bu değişimler sorgunun yavaş çalışmasına neden olur. Query Store ile beraber bu yavaşlığın kök nedenine inmek daha kolay oldu. Ayrıca query store sayesinde ilgili sorguya ait read-write bilgileri ve cpu tüketimi bilgilerine de erişebilirsiniz. Query Store’u veritabanı seviyesinde aktif edebiliyoruz. Veritabanı üzerine sağ tıklayarak properties diyoruz ve Query Store sekmesine geliyoruz. Operation Mode alanından Read Write’ı seçiyoruz. Böylelikle Query Store gerekli bilgiyi toplayabilir ve size ilgili sonuçları […]

1 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele